Marti 28 Septembrie

Au lustruit cizme la Cluj-Napoca și au adunat bani pentru copiii cu dizabilități - FOTO

 

Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei Cluj și șeful Breslei Meşteşugarilor din Transilvania au lustruit cizmele trecătorilor în centrul Clujului, cu ocazia unei acţiuni caritabile pentru copii cu dizabilităţi.

 

În fața Muzeului Etnografic al Transilvaniei, de pe strada Memorandumului, a fost amplasată o băncuţă de lemn, iar trecătorii au fost invitați să doneze o sumă de bani și să accepte să le fie lustruite cizmele. 

 

”Meseria de lustragiu este grea, în sensul că trebuie să convingem trecătorii să îşi lase cizmele pe mâinile noastre pentru a fi date cu cremă şi lustruite. Folosim trei tipuri de cremă de ghete – maro, neagră şi incoloră, plus o cârpă de lustruit. Cred că Moş Nicolae se uită cât de curate sunt cizmele oamenilor şi copiilor pentru a le umple diseară cu dulciuri, iar dacă nu sunt bine lustruite aduce numai nuiele. Cizmele se pun la uşă sau în geam, ca să ajungă Moş Nicolae la ele. Acţiunea are un scop caritabil, de a strânge bani pentru copiii cu dizabilităţi neuromotorii severe de la Grădiniţa Specială Malteză, pentru buna funcţionare a acesteia”, a spus preşedintele Breslei Meşteşugarilor din Transilvania, Molnar Attila.

 

 

Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, a povestit că este foarte important ca cizmele să fie curate în ajunul sărbătorii de Sfântu Nicolae. 

 

În ajunul sărbătorii de Sfântu Nicolae, meseria de lustragiu este cea mai frumoasă din lume, pentru că se practică în beneficiul copiilor. Eu sunt ucenic lustragiu al lui Moş Nicolae şi învăţ cum se lustruiesc cizmele”, a mai spus Sălăgean.

 

 

Banii adunați vor fi donați Grădiniţei Malteze din Cluj-Napoca, care îngrijește 22 de copii cu deficienţe neuromotorii şi deficienţe mentale asociate grave.

 

În paralel, la Muzeul Etnografic a fost deschis Târgul de Sfântul Nicolae, unde se vând produse tradiţionale, preparate din carne, lactate, dulciuri, obiecte de artizanat.

 

Comentarii Facebook