Atentie la tantari! Caz de infestare cu virusul West Nile la Cluj

Autoritatile medicale sustin ca in Romania au fost inregistrate sapte cazuri de infestare cu virusul transmis prin tantari, unul dintre ele in judetul Cluj. Doua dintre victime au decedat.

 

"Au fost investigate peste 80 de cazuri de imbolnaviri compatibile cu infectia West Nile si, in acest context, in ultima saptamana au fost identificate 7 cazuri confirmate de infectie, sunt in curs de confirmare 2 cazuri probabile, respectiv, 1 caz in curs de evaluare clinica. Judetele in care s-au inregistrat aceste cazuri sunt: Alba, Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Mures, Sibiu si Teleorman", se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

 

Potrivit aceleiasi surse, toate cazurile au fost inregistrate la adulti de peste 30 de ani. Doi dintre bolnavi, de 75 si 79 de ani, au murit, pe fondul varstei inaintate si a unor boli cronice preexistente.

 

Ministerul Sanatatii a solicitat convocarea de urgenta a comisiei de epidemiologie pentru elaborarea unor masuri suplimentare de supreveghere.

 

Medicii recomanda populatiei sa evite expunerea la tantari, purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, sa utilizeze substante chimice impotriva insectelor, sa impiedice patrunderea tantarilor in casa si sa indeparteze recipientele de apa statuta.

 

Infectia West Nile apare la populatia adulta si poate avea efecte grave in cazul persoanelor predispuse la imbolnaviri, avand alte boli asociate. "In cazul in care prezinta semne de boala – febra, dureri de cap, astenie, varsaturi, tulburari de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situatii care survin in 3-7 zile de la o posibila intepare de tantar, persoana sa se prezinte de urgenta la medicul de familie sau (cei neasigurati) la cel mai apropiat cabinet medical", se arata in comunicatul Ministerului Sanatatii.

 

Meningita West Nile este o boala infectioasa care se transmite la om prin intermediul tantarilor.

Comentarii Facebook