Asta înseamnă să fii barosan! Milionarul Dorel Goia construiește un bloc la câțiva metri de Parcul Central, pe Pavlov


Milionarul Dorel Goia merge mai departe cu investițiile, în ciuda problemelor de sănătate cu care se confruntă. Acum face un bloc format din două clădiri chiar în ”buza” Parcului Central, într-o zonă de case. Primăria lui Emil Boc i-a dat actele de care avea nevoie și vineri, 3 noiembrie, Consiliul Local, unde tot PNL -ul are puterea, urmează să discute aprobarea proiectului. Dacă va trece, atunci se dă startul construcție de blocuri la câțiva metri de Parcul Central.

Vorbim despre un bloc de pe strada Cardinal Iuliu Hossu (fosta stradă Pavlov), la numerele 47-49, în cea mai exclusivistă zonă a Clujului. 

Blocul va strica complet zona, care acum este dominată de case vechi, impunătoare, dar banii se pare că mișcă totul și, deși vecinii s-au opus, proiectul lui Dorel Goia a trecut fluierând. Proiectantul este biroul Estudio, iar șef de proiect este arhitectul Octavian Ciotlăuș.

În proiectul aflat pe masa Consiliului Local de vineri, 3 noiembrie, se arată că Dorel Goia solicită aprobarea ”documentației Planului Urbanistic de Detaliu - Extindere și modificare corp C1, realizare imobil mixt. S+P+2E+M/R. str. Cardinal luliu Hossu nr. 47-49.

Parcela care face obiectul P.U.D.. parcelă în suprafață de 2196 mp. este situată pe frontul sudic al străzii Cardinal luliu Hossu, la nr. 47-49, fiind delimitată de parcele cu fond construit în partea estică vestică și sudică. Pe parcelă există fond construit: corp CI (nr. cad. 26O492-C1) asupra căruia se intervine (n.red. va fi refăcut și lipit noului bloc) și corp C2 (nr. cad. 260492-CI) propus spre desființare”.

De asemenea, vor fi realizate 21 de locuri de parcare, pentru cele 21 de apartamente de lux, care se vor vinde de la 300.000 de euro în sus.

Desigur că și aici s-a făcut o dezbatere publică, unde vecinii au spus că nu e normal să se facă un bloc între case, dar nu i-a auzit nimeni. Dezbaterile publice sunt cerute de lege și de multe ori sunt făcute de formă, pentru că se știe deznodământul. Arhitecții din Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca au avizat Planul Urbenistic de Detaliu și blocul se va face. 

Oamenii au reclamat faptul că viitorul bloc le va lua soarele. ”Vă rugam sa ne spuneți daca s-a făcut studiul ptr. GRADUL de INSORIRE a clădirii conform legislației in vigoare, avand in vedere ca este o problema de SANATATE PUBLICA, cu atat mai mult cu cat blocul nostru are DEMISOL LOCUIT a cărui lumina vine exdusiv din acea direcție. Va rugam sa ne puneți la dispoziție studiul. Conform planșelor puse la dispoziție se observa ca propunerea nu respecta tipologia locului, nici ca și distanta intre clădire, intre clădirile de la nr. 43-45 este o distanță de 15.93 m în comparative cu 10.85 cat se propune fata de dadirea de la nr. 45, cât si ca si inaltime fata de nr. 45, iar fata de nr. 51 o sa fie asemanator unui turn”, a spus un vecin.

Arhitecții lui Dorel Goia i-au liniștit pe oameni că vor avea soare cel puțin o oră și jumătate pe zi, pentru că așa prevede legea. ”Conform cu studiul de însoare, pe trenul în discuție se respectă alin. 1 al art. 3 al Ordinului 119 / 2014, și anume: Amplasarea clădirilor destinate locuințelor trebuie sa asigure insorirea acestora pe o durata de minimum 1 1/2 ore la solstițiul de iarna, a încăperilor de locuit din dadire si din locuințele învecinate.

Dat fiind poziția imobilului propus fata de cădirile invecinate existente, respectiv pe partea de est si nord - est fata de blocurile D+P+2 aflate la o distanță de 12 m, nu se pune problema umbririi acestora fata de durata minima de insorire, dat fiind faptul ca blocul propus are regim de înălțime P+Sp+2+R, cu înălțime la cornișă de 12 m”.


Comentarii Facebook