Asociația Claudia Safta ia apărarea tinerilor brutalizați de agenții de pază de la Iulius Mall Cluj

 

Asociația Claudia Safta, organizatorul la Cluj-Napoca de Revelion a unei tabere pentru tinerii cu insuficiență renală cronică, le-a luat apărarea celor trei participanți care îi acuză pe agenții de pază de la Iulius Mall că i-au luat pe sus ca pe hoți, în timp ce făceau shopping la Zara.

 

Am fost stupefiat de cinismul și ”spiritul corporatist”, care răzbate din comunicatul remis presei de către conducerea Iulius Mall. 

 

M-aș fi așteptat la o reacție umana, de compasiune față de acești tineri suferinzi, victime clare în acest caz ale comportamentului, violent, abuziv și discriminatoriu din partea agenților de paza angajați ai Iulius Mall.   

 

Este incredibil cum se încearcă mușamalizarea cazului, conducerea Iulius Mall bazându-se probabil, pe faptul că, familiile acestor tineri nu au mijloace financiare să susțină un proces împotriva agenților de paza apărați de o corporație. 

 

Am primit în această seară (vineri, 4 ianuarie) promisiunea unei importante firme de avocatura că, în cazul în care victimele acestui abuz strigător la cer, vor să sesizeze organele în drept, acești tineri vor primi consilierea necesară pe toată durata procesului, fără perceperea unui onorariu.

 

Considerăm poziția exprimată în comunicat de catre Iulius Mall ca fiind rușinoasă și datorită faptului că acești tineri au cheltuit în intervalul 29 decembrie - 4 ianuarie, în magazinele Iulius Mall, peste 12.000 de lei, bani proveniți din donațiile unor sponsori generoși.

 

Din aceasta perspectivă este ciudată atitudinea managerilor Iulius Mall care, în loc să încurajeze frecventarea magazinelor din acest mall, nu își instruiesc eficient angajații și, prin modul barbar în care se comportă cei care ar trebui să asigure protecția consumatorilor, agenții de pază, creează un sentiment de insecuritate pentru clienții magazinelor din mall. Acești agenți de pază au lasat  impresia, tinerilor îngrijiți de Asociația Claudia Safta că, din cauza tenului probabil mai inchis și a înfățișării considerate dubioase, nu-și pot permite să cumpere haine din magazine considerate cu pretenții. Aceștia au fost etichetați de cei care trebuiau să le asigure protecția, conform mărturiilor, ca fiind hoți, înainte să li se prezinte o dovadă în acest sens.

 

Nu în cele din urmă, tinerii brutalizați de agenții de pază și jigniți și făcuți mincinoși, indirect prin negarea violențelor la care au fost supuși prin comunicatul de presa al Iulius Mall, le transmit tuturor, că vor să-și ducă ultimele zile din viață cu fruntea sus și vor reacționa în continuare față de orice tip de abuz împotriva lor, indiferent de gradul și frecvența acestuia.

 

Sunt convins ca cei care au scris comunicatul de presa nu au în familie un bolnav cu suferință cronică de rinichi și a cărui viață depinde de un aparat. 

 

Nu cred ca membrii familiei celor care i-au disprețuit pe acesti tineri consideră mersul la mall un eveniment, cred mai degrabă ca este o rutină. Din păcate pentru unii dintre tinerii suferinzi de care mă ocup, mersul la un mall este o ocazie de sărbătoare, este ca o vacanță la Disneyland, prima dată în viață sau ultima…

 

Am fost mândru de demnitatea celor trei tineri care au ales să nu tacă, ci să rămână demni, să reactioneze. Sunt mândru de Gabor Janos, tânărul transplantat care a fost luat ”pe sus” de agenții de pază, dar care nu s-a lăsat intimidat și s-a întors să își cumpere haina dorită chiar de la magazinul de unde a fost bănuit ca a furat ceva. 

 

Una dintre misiunile mele în această familie de suferinzi este să-i fac pe acești tineri să zâmbească mai mult, să se integreze în societate, să poată sa meargă oriunde în România și să se simtă  normali, egali cu ceilalți, acceptați și de ce nu, iubiți….  Gresesc? Ei au un handicap în plus, pentru că din cauza bolii nu se mai dezvoltă și, fizic, nu mai ating parca niciodată vârsta maturității. De aceea i-am și sprijinit să meargă singuri la Mall, să se simta adulți.

 

Treaba mea este să le îndeplinesc visele, unul dintre ele este acela de a cheltui odată pe an, unii odată în viață, o mică sumă de bani, oriunde si pe orice… Sunt de condamnat?

 

Gabor Janos și-a cumparat o haină scumpă de la Zara, sunt mândru de asta…”, a precizat Emanuel Ungureanu ca reacție la comunicatul Iulius Mall.

Citește AICI mărturia tinerilor și poziția Iulius Mall Cluj.

 

Tabara "Lumina de Acasa”, organizată la Cluj, pentru tinerii cu insuficiență renală a fost un succes

Comentarii Facebook