Arhitectul clujean, Șerban Țigănaș, despre Parcul 14 Iulie, recent inaugurat: „Sărac. Îmi pun întrebarea cine a desenat, cine a fost peisagistul parcului”


Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca, spune că recentul parc inaugurat „14 Iulie” are elemente care nu se folosesc de două decenii în urbanism, iar scuarul din acest parc este foarte sărac. Primarul Emil Boc a deschis Parcul 14 Iulie, din cartierul Grigorescu, după ce au fost finalizate lucrările de refacere în 4 septembrie.

Ca și alte lucrări ale administrației locale, parcul renovat se încadrează cu greu la categoria „spațiu verde”. În afară de puțină iarbă și arbori nu este nimic aici, iar spațiile de joacă pentru copii nu sunt foarte atractive. Valoarea totală a investiției este de 5.018.957,44 lei cu TVA.

pp.jpeg

„A trecut un deceniu, poate chiar două de când în astfel de spații nu se mai folosește gazonul. Sunt modalități de a ocupa aceste suprafețe, sigur, cu iarbă, dar gazonul are mentenanță foarte crescută, necesită irigații. 

Ce trebuie să remarc este că în afară de iarbă și de arbori nu este nimic aici, nu există vegetația medie, alte tipuri de plante, de înălțime medie și care aduc alte bucurii. Îmi pun întrebarea cine a desenat, cine a fost peisagistul acestui parc. Nu pot să mai faci în secolul 21 lucruri fără peisagist – landscape designer – cel care gândește peisajul, cultura și ierarhia plantelor. Din punctul acesta de vedere, scuarul mi se pare sărac.

Știința și designul care se ocupă de astfel de spații – și am văzut recent în Danemarca multe locuri astfel făcute – cere să folosești lemn, să folosești materiale naturale, să afle copilul despre ceea ce înseamnă natură de fapt. Încercăm să învățăm o societate întreagă să renunțe la plastic, să recicleze, și atunci cum să folosim plastic la copii? Am văzut o sumedenie de locuri de joacă pentru copii la fel de atractive, sau mult mai atractive, cu materiale precum lemn și sfoară, cu un design extrem de adecvat și de contemporan”, a spus arhitectul, pentru media9.ro.

Comentarii Facebook