Aproape 1.000 de copii au rămas fără locuri în creșe la Cluj-Napoca. Soluțiile de avarie: bonele de grup sau ”mini creșele”


Municipiul Cluj-Napoca se confruntă în acest an cu o criză destul de mare în ceea ce privește munărul de locuri disponibile în creșe.

Astfel, conform datelor, în acest an 962 de copii nu au primit locuri în creșe, un număr și mai mare față de cel din 2019, câdn 905 copii au fost respinși.

Problema nu este una deloc ușor de gestionat, iar pentru a acoperi acest deficit de aproape 1.000 de copii, ar trebui construite destul de multe creșe noi, ăntr-un timp foarte scurt.

Cei de la USR Cluj vin însă cu o propunere preluată din Europa de Vest pentru această soluție. Mai exact, este vorba despre ”Bonele de grup”, bone acreditate care ar putea lua în grijă până la 5 copii, de care să aibă grijă în propria locuință.

Nu se construiesc creșe suficiente și nu putem face urbanism inteligent doar în noile cartiere în timp ce pe cele actuale le ignorăm. Propunem spre dezbatere publică o soluție ce ar rezolva într-un interval relativ scurt problema acesta în timp ce în paralel putem implementa soluții pe termen mediu/lung. Trebuie să avem și creșe temporare pentru a absorbi nevoia imediată și trebuie să încurajăm companiile marNu se construiesc creșe suficiente și nu putem face urbanism inteligent doar în noile cartiere în timp ce pe cele actuale le ignorăm. Propunem spre dezbatere publică o soluție ce ar rezolva într-un interval relativ scurt problema acesta în timp ce în paralel putem implementa soluții pe termen mediu/lung. Trebuie să avem și creșe temporare pentru a absorbi nevoia imediată și trebuie să încurajăm companiile mari să înființeze creșe la sediile lor.

Soluția pe care o propunem este deja implementată în mai multe țări din Vest ca Belgia sau Franța și implică crearea unui sistem controlat de Bone de grup, sau hai să-i spunem "Mini creșe". Acest sistem presupune că o bonă acreditată poate lua în grijă până la 5 copii de creșă la locuința ei dacă are condițiile necesare grupei de vârstă a copiilor înscriși. Condițiile trebuie să țină cont atât de siguranța copiilor ( fizică și alimentară), cât și de nevoile educaționale ale acestora, iar avizul ar fi dat de un corp de control adecvat ( model restaurante)”, transmit reprezentanții USR Cluj.

Vă rugăm să țineți cont în evaluarea acestei propuneri că în momentul de față marea majoritate a bonelor lucrează la negru (o problemă atât pentru stat cât și pentru viitorul acestor femei și a familiei lor), salariul mediu al unei bone în Cluj-Napoca e de 1800 lei dacă ar avea în grijă 4 copii venitul ar crește considerabil, Legislația creșelor nu impune ca persoanele care îngrijesc copiii să fie educate (la grădinițe e diferit - educatoarele au studii de specialitate) și prin specializarea aceasta ne-am asigura că cei ce au grija de copiii noștri sunt la curent cu noile metode de creștere a copiilor”, mai spun aceștia.


Comentarii Facebook