Aplicația care îți va permite să iei legătura cu rudele internate la ATI. Spitalele clujene se implică în proiect


Până acum în secțiile ATI unde sunt internați pacienții COVID nu se putea lua legătura cu aceștia și nici vizita. La acest moment există un singur spital în România unde pacienții din secțiile ATI pot fi vizitați de rude. Este vorba de Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”, din Suceava. Noul ministru Ioana Mihăilă a făcut un anunț important pentru familiile celor internați aici.

Pacienții COVID din secțiile ATI vor putea lua legătura cu familia

Încă de la declanșarea pandemiei a fost o mare problemă dialogul între pacienții internați în secțiile ATI și familiile acestora. Au fost cazuri dramatice în care familiile nu au mai știut nimic de cei apropiați, în stare gravă, internați pe secțiile ATI.

Venind în întâmpinarea acestei situații, deloc de neglijat, Ioana Mihăilă a făcut un anunț important pentru toți cei implicați. Conform oficialului familiile vor putea, în curând, afla vești sau ține legătura cu rudele internate în secțiile ATI printr-o aplicație de mobil.

Spitalele clujene au răspuns pozitiv aplicației

În acest moment se finalizează practic partea operaţională a acestei aplicaţii. În săptămânile următoare va deveni  funcţională. Ministerul Sănătăţii a semnat încă din martie un protocol cu organizaţia non-guvernamentală Geeks for Democracy. Instituția a pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii o aplicaţie prin care medicii din secţiile ATI să poată să contacteze aparţinătorii pacienţilor internaţi în Terapie Intensivă.

De asemenea, s-au chestionat spitalele COVID şi suport COVID în legătură cu dorinţa lor de a se implica în acest proiect pilot. Sunt 14 spitale care au răspuns pozitiv întrebărilor noastre. Majoritatea sunt spitale mari din Bucureşti şi  din Cluj. Sunt şi câteva spitale orăşeneşti şi municipale care au răspuns pozitiv”, a explicat Ioana Mihăilă, după ședința de Guvern de ieri.

Singurul spital unde pacienții pot lua legătura cu familiile lor

Situațiile dramatice ale pacienților covid, în stare gravă, internați pe secțiile ATI sunt cunoscute de multă vreme. Până la această oră, în multe cazuri, familiile acestora nu aveau cum să afle vești despre starea pacienților. Nu se mai pune problema de a putea sta de vorbă cu aceștia prin intermediul telefonului mobil.

În România există la această oră un singur spital unde acest lucru este posibil, și se află în Suceava. Directorul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”, din Suceava, Dr. Alexandru Calancea lua această decizie exact pe fondul acestor situații dramatice. Domnia sa declara recent că s-a luat această decizie pentru că „este foarte important ca acești pacienți să aibă suportul celor dragi.

Am decis că este bine și putem să aprobăm aceste vizite pentru pacienții aflați în stare gravă. Este foarte important ca acești pacienți să aibă suportul celor dragi.

Am încercat să suplinim prin prezența medicilor și psihologilor, dar nu este întotdeauna de ajuns. Este foarte important ca cel aflat în stare gravă, în stare critică, să simtă că are suportul celor dragi”, a spus dr. Calancea.


Comentarii Facebook