Aparat laser UNIC folosit la Clinica TBC Cluj pentru extirparea metastazelor pulmonare multiple - FOTO

 

Medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” Cluj au făcut o intervenție chirurgicală cu un aparat unic în România, cumpărat de Consiliul Județean Cluj. 

 

Intervenția a fost făcută în cazul unei paciente de 56 de ani, tehnica fiind specială pentru că nu mai sunt sângerări.

 

O echipă de specialişti a Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca a efectuat, luni, o intervenţie chirugicală cu un aparat laser unic în România, de extirpare a metastazelor multiple pulmonare, de peste un milimetru, din plămânul drept, la o pacientă în vârstă de 56 de ani din Deva. I-am extirpat nouă metastaze iar după operaţie se simte bine şi va mai rămâne internată câteva zile. Până acum, metastazele pulmonare se operau clasic, cu bisturiu şi electrocauter, în timp ce laserul oferă posibilitatea de a extirpa sau vaporiza metastazele multiple de la un milimetru până la dimensiuni mari. Are avantajul că într-o rază de lumină se comasează atât bisturiul cât şi coagulatorul. Deci acest instrument exclude sângerările şi pierderile de aer”, a declarat șeful Secţiei de chirurgie toracică a Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” Cluj-Napoca, Dan Nicolau.

 

Recuperarea în cazul acestei intervenții este foarte rapidă. ”Dacă nu s-ar fi intevenit, metastazele ar fi crescut, iar la un moment dat s-ar fi întâmplat un eveniment nedorit. Acest echipament nu este doar pentru chirurgia pulmonară, ci poate fi folosit în bronhoscopie, în chirurgia traheei sau cea bronşică”, a adăugat Dan Nicolau.

 

Aparatul a fost cumpărat din Germania și a costat 25.000 de euro, un sfert de preţ faţă de valoarea reală. ”Acest spital este administrat de Consiliul Județean Cluj. În 2014 vom include și alte fonduri pentru dotarea unității sanitare. Importantă este calitatea acestui aparat unic aflat în dotarea Spitalului de Pneumoftiziologie. Este necesar să fim mai aproape de pacient şi de actul medical”, a declarat și Horea Uioreanu președintele Consiliului Județean Cluj.

 

Comentarii Facebook