Andrei Marga, Beatles si John Lenon, in deschiderea anului universitar de la UBB Cluj


Andrei Marga a vorbit despre dezastrul din invatamantul romanesc in deschiderea anului universitar de la UBB Cluj, dar s-a declarat un visator si l-a citat pe John Lenon: "I'm a dreamer, but I’m not the only one".

Rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca a vorbit despre lipsa de viziune a Ministerului Educatiei si a facut o radiografie a evolutiei invatamantului romanesc din 1989 si pana acum.

Andrei Marga a spus in discursul sau ca "sporirea efectivului de studenti a fost o nevoie veche a Romaniei – ramasa printre tarile cu cel mai mic efectiv de studenti la mia de locuitori. Acel numerus clausus practicat in perioada postbelica trebuia demontat. In 1997, prin notificarea nr. 19.775 din 22 decembrie 1997, ministerul educatiei a schimbat sistemul postbelic, autorizand universitatile sa isi stabileasca in mod autonom sistemul de admitere la studii si sa admita, pe langa locurile de studii finantate de la bugetul statului, locuri cu taxa. Este de multa vreme stiut ca performantele universitare nu sunt posibile decat in conditiile autonomiei institutiei. Documentele europene de baza, Magna Charta Universitatum (1988), apoi Declaratia de la Sorbona (1998) si Declaratia de la Bologna (1999), si-au asumat explicit dependenta performantelor universitare de autonomie. Si in Romania aceasta optiune a prevalat in reglementarile de pana in 2009. De aceea, in 1997-2000 au intervenit masuri pentru a consolida autonomia universitara, intr-un efort de a detasa, intr-un peisaj cu prea multe institutii care se autodenumesc "universitati", pe cele mai puternice".

Una dintre cele mai mari probleme din universitatile romanesti este blocarea posturilor, crede profesorul Andrei Marga. "Guvernul Romaniei a sistat concursurile pentru posturi didactice in universitati si a incalcat legislatia autonomiei universitare, revenind la masuri care nu s-au mai practicat din 1985. Reducerile de salarii cu 25%, hotarate de guvern prin Legea nr. 118, din 30 iunie 2010, au lovit inca o data universitatile publice. O antiselectie a personalului s-a instalat in intreaga administratie nationala, incat Romania plateste astazi – cum au observat autoritati si publicatii internationale – costurile "incompetentei" celor care o guverneaza. In interventiile autoritatilor actuale de la Bucuresti reapar formule compromise istoriceste, precum devize folosite de Goebbels si Stalin: "de ce le e frica, nu scapa!", "vrem sange proaspat!", "vom evalua oamenii dupa felul in care aplica politica guvernului!", "Remanierea nu se discuta, ci se face", sau teze din arsenalul grupului lui Nae Ionescu din Romania anilor treizeci: gratuitatea invatamantului este socotita "culpa a democratiei", alta culpa fiind "supraproductia" de licentiati. Este limpede ca in locul unei abordari a educatiei, competente si sincronizate cu timpul de fata, actualele autoritati reiau incult si iresponsabil de mult compromisele formule ale anilor treizeci", a mai sustinut Andrei Marga.

Rectorul UBB Cluj si-a incheiat discursul intr-un ton optimist, chiar daca "anul universitar 2010-2011 se deschide in conditiile degradarii perceptibile a democratiei din Romania si ale celei mai grave crize din istoria moderna a tarii, care il afecteaza pe fiecare cetatean".

 

Andrei Marga s-a declarat totusi un optimist si un visator incurabil, pomenind o maxima a lui John Lenon: "I'm a dreamer, but I’m not the only one".

Comentarii Facebook