Ancheta BMW -ului confiscat la Huedin bate pasul pe loc. Procurorul spune că nu știe cine e partea vătămată, dar cumpărătorul pare de bună credință


Procurorul Petru Senac, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, a refuzat returnarea BMW -ului confiscat în 10 decembrie, la Huedin, cu toate că singur recunoaște că nu se știe cine este partea vătămată. Practic, din 10 decembrie și până acum, de 18 zile, procurorii nu au în mână un document care să arate concret că există o parte vătămată, fiind fluturată numai avertizarea Interpol că mașina ar fi fost furată.

Având in vedere că la acest moment nu se cunoaşte cine este persoana vătămata prin furtul acestui autoturism din SUA, persoană care are posibilitatea să ceară restituirea bunului furat, suspectului nu îi poate fi restituit autoturismul ridicat de organele de poliţie la data de 10.12.2021, chiar dacă s-ar părea că acesta a fost un cumpărător de bună credinţă atunci cand a cumpărat autoturismul, neştiind că acesta ar fi furat. 

Astfel, până la finalizarea cercetărilor în cauză, se impune ca autoturismul marca BMW cu nr. B-16-WXT să rămână în custodia organelor de poliţie, existând pericolul ca în cazul în care autoturismul ar fi restituit suspectului, acesta să încerce să-l înstrăineze pentru a nu suferi o pagubă în cazul în care organele de poliţie ar restitui autoturismul persoanei vătămate din posesia căreia a fost furat în SUA”, se arată în Ordonanța 1020, din 23 decembrie a Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin, prin care a fost respinsă cererea de restituire a BMW -ului.

Avocatul celui care a cumpărat BMW -ul a atacat această ordonanță și cere unui judecător să îi returneze bunul, cu mențiunea ca nu va fi înstrăinat. 

Au spus că este o semnalare de la Interpol cum că mașina ar fi declarată furată, că este o suspiciune. 

Apoi au spus că nu au încă destule dovezi și că nu ne dau mașina ca să nu facă un abuz. Am mai stat o săptămână la Huedin și am așteptat. Apoi au dat ordonanța prin care recunosc că nu este nicio parte vătămată.

Ei au spus că știau că venim la Cluj în acea seară pentru că am fost urmăriți. Păi noi locuim în Oradea lângă Poliție. Noi am cumpărat mașina în 7 noiembrie, dar dacă e dată din 5 noiembrie în urmărire, pentru că a fost furată, de ce nu au venit să ne bată la ușă. Procurorul a spus că nu ne înapoiază mașina pentru că le este frică să nu o vindem până la răspunsul Interpolului”, ne-a relatat proprietarul mașinii. 

Acum, mașina este la Huedin și miercuri, 29 decembrie, va fi judecată contestația. 

În contestație, cel de la care a fost luat BMW -ul a notat: 

Din cercetările efectuate în cauză. rezultă că autorităţile din S.U.A. au introdus la data de 05.11.2021 o alertă EASF privind furtul unui autoturism marca BMW X5 cu seria de şasiu 5UXCR6C09L9C*****.

Organele de poliţie din cadrul I.G.P.R. - Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpol, au stabilit că autoturismul de mai sus este înmatriculat în mun. Bucureşti, stabilind că la data de 08.12.2021 autoturismul a fost localizat prin GPS în mun. Oradea, jud. Bihor, astfel că la data de 10.12.2021 a fost sesizat I.P.J. Bihor - Serviciul de Investigaţii Criminale, pentru a efectua verificări în scopul identificării autoturismului.

Organele de poliţie au procedat de îndată la darea în consemn a autoturismului care făcea obiectul alertei EASF, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit că autoturismul respectiv se îndreaptă spre mun. Cluj-Napoca. fiind oprit în oraşul Huedin la ora 19.00.

Având în vedere că organele de poliţie au ridicat de la suspectul S.C.C. autoturismul marca BMW, suspectul prin apărătorul ales a solicitat la data de 14.12.2021. restituirea autoturismului.

Suspectul a arătat că este proprietarul de fapt şi de drept a autoturismului pe care l-a dobândit cu bună-credință, cumpărându-l de la B.A. în baza unui contract de vânzare-cumpărare la data de 07.11.2021. ocazie cu care a efectuat verificări, rezultând că autoturismul nu avea probleme, nefigurând urmărit sau furat.

Suspectul a anexat la cererea formulată înscrisuri cu privire la dobândirea autoturismului şi verificări!e pe care Ie-a făcut pe diferite site-uri pentru a se asigura că autoturismul nu este furat. 

La data de 20.12.2021, organele de poliţie din cadrul Poliţiei oraşului Huedin au solicitat Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpol să comunice de urgenţă modalitatea concretă în care autovehiculul cu marca BMW X5 cu nr. B-**-W** cu nr. de identificare 5UXCR6C09L9C***** a ajuns să facă obiectul semnalării ca bun furat pe teritoriul SUA. datele persoanei care a sesizat furtul bunului şi dacă bunul figurează şi în prezent ca fiind furat pe teritoriul SUA.

Având în vedere că la acest moment nu se cunoaşte cine este persoana vătămată prin furtul acestui autoturism din SUA, persoana care are posibilitatea să ceara restituirea bunului furat, suspectului nu ii poate fi restituit autoturismul ridicat de organele de poliție la data 10.12.2021. chiar dacă s-ar părea că acesta a fost un cumpărător de bună credinţa atunci când a cumpărat autoturismul. neştiind că acesta ar fi fost furat.

Astfel, până la finalizarea cercetărilor în cauză, se impune ca autoturismul marca BMW să rămână în custodia organelor de poliţie, existând pericolul ca în cazul în care autoturismul ar fi restituit suspectului, acesta să încerce să-l înstrăineze pentru a nu suferi o pagubă în cazul în care organele de poliţie ar restitui autoturismul persoanei vătămate din posesia căreia a fost furat în SUA. Faţă de cele expuse, în temeiul ort. 255 alin. 2 Cod proc. D IS P U N -Respingerea cererii formulate.

Deși am menționat ca nu se cunosc părțile vătămate, ca nu se cunoaşte cine a solicitat urmărirea autoturismului ca fiind furat, nu se cunoaşte parte vătămată sau civilă care revendică acest bun, solicitarea mea a fost respinsa iar prin ORDONANŢA NR. 1020 clin 23.12.2021 emisă de Parchetul de pe langa Judecătoria Huedin.

Pentru a pronunţa aceasta ordonanţă, procurorul a reținut starea de fapt menționată mai  sus, ca nu se cunoaşte partea vătămată sau civilă nici proprietarul care revendica auto furat, a apreciat ca sunt cumpărător de buna credinţa, însă cu toate acestea a respins cererea de restituire a auto, apreciez eu in mod netemeinic și nelegal”, se arată în contestație.

Proprietarul BMW - ului spune că a verificat autoturismul înainte de achiziție, pentru a vedea dacă sunt probleme. Ba mai mult a și umblat cu el prin Europa și nimeni nu l-a oprit. 

În plus, acesta susține că din 10 decembrie și până acum, în 18 zile, era destul timp pentru lămurirea lucrurilor, dar că este suspect că nu s-a făcut acest lucru. BMW -ul este estimat la 80.000 de euro.

Știri de Cluj a solicitat Interpol date despre acest BMW, pentru a vedea dacă a fost raportat furat sau nu.

page.jpg

Comentarii Facebook