Amenzi pentru cei care se urcă în autobuze cu haine urât mirositoare? Care sunt DATORIILE călătorilor clujeni


Primăria Cluj-Napoca dorește să schimbe normele de conduită pentru transportul în comun din oraș, iar acum un nou proiect care prevede modificarea regulamentelor este pus în dezbatere publică.

Astfel, în cazul dacă acest nou set de regulamente o să fie aprobat, călătorii CTP ar putea risca amenzi în cazul în care se urcă în mijloacele de transport în comun purtând haine urât mirositoare, dacă insultă șoferii sau dacă fac gesturi obscene.

De asemenea, în afară de oblligativitatea deținerii unui bilet de călătorie, abonament sau titlu de călătorie plătit prin SMS sau aplicația 24Pay, vor fi sancționați cei care transportă bagaje urât mirositoare, cei care încearcă să țină deschise ușile mijloacelor de transport în comun sau care forțează ușile în timpul mersului.

Totodată, cei care vor să călătorească cu mai multe bagaje, ce ocupă mai mult de două locuri, vor fi nevoiți să cumpere un bilet și pentru obiectele pe care le transportă.

Călătorii nu sunt singurii care trebuie să respecte reguli, ci și șoferii și controlorii.

Astfel, conform documentului, controlorii au următoarele obligații:

- să oblige cerşetorii să coboare din mijlocul de transport public;

- să se poarte cuviincios şi în acord cu regulile uzuale de conviețuire în societate cu toţi călătorii din mijloacele de transport public, să aibă o ţinută decentă şi un limbaj civilizat în timpul actului de control;

- în cazul in care călătorii contravenienţi refuza să prezinte actul de identitate sau manifestă agresivitate de limbaj şi/sau fizică, să solicite intervenţia organelor abilitate;

- să aibă ecusonul de identificare la loc vizibil în timpul efectuării controlului.

Toate noile prevderi propuse pentru codul de conduită în mijloacele de transport în comun pot fi consultate AICI.


Comentarii Facebook