„Am sperat până în ultimul moment/De ce nu a ajutat-o nimeni”. Ce spune bunica Teodorei, eleva care s-a stins la doar 14 ani la Spitalul de Copii din Cluj


Cazul Teodorei, fetița de 14 ani din Cluj, care s-a înecat cu un jeleu şi a murit după 6 zile de comă profundă, a șocat toată țara. Specialiştii în prim ajutor spun că dacă profesorii ştiau să efectueze manevra Heimlich, copila ar fi fost salvată. Familia elevei a sperat până în ultimul moment că aceasta își va reveni, însă fata a aşteptat aproape o oră o ambulanţă cu medic care să-i elibereze căile respiratorii, timp în care organele nu au fost bine oxigenate.

Fata de 14 ani care s-a înecat cu un jeleu la şcoală a murit. Adolescenta era în comă de aproape o săptămână, însă decesul fetei nu este doar rezultatul unei întâmplări nefericite. Teodora era în pauză când s-a întâmplat tragedia. Mânca un jeleu în formă de ochi, de aproape 6 centimetri, şi s-a înecat cu el. Colegii au alertat profesorii, adulții responsabili pentru viața copiilor, care nu au ştiut exact cum să procedeze.  

Am sperat până în ultimul moment şi ieri am sperat că vine acasă. Nu ştim de ce nu a ajutat-o nimeni sau ce au făcut”, a transmis bunica Teodorei pentru Observator.

Prima dată la fetiță a ajuns o salvare fără medic, asta după ce profesorul de serviciu nu a reușit să facă nimic pentru fetiță. Ambulanţa dotată şi cu laringoscopul vital în astfel de cazuri a ajuns la şcoală, abia după o oră. Staţia se afla la 30 km distanţă, dar fiind singura autosanitară cu medic care acoperă 2 municipii şi zeci de localităţi din împrejurimi, era plecată la alt caz, notează sursa citată.

Cum se aplică manevra Heimlich, care ar fi putut salva copila

Specialiştii în prim ajutor spun că e foarte important, mai ales în şcoli, să se ştie manevra Heimlich. Se aplică, însă, doar atunci când persoana este conştientă. Salvatorul stă în spatele victimei, o cuprinde cu brațele la nivelul abdomenului și localizează punctul de compresiune. 

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de persoane care ştiu să acorde primul ajutor. 80% dintre adulţi nu ştiu să facă acest lucru în caz de nevoie. 

Citește și: Eleva din Cluj înecată cu jeleu este asistată de aparate. Cum putea fi salvată cu o manevră banală

Comentarii Facebook