Eleva din Cluj înecată cu jeleu este asistată de aparate. Cum putea fi salvată cu o manevră banală


Eleva din Cluj care s-a înecat cu un jeleu este în stare gravă la spital, asistată de aparate, pentru a-i menține funcțiile vitale.  

Miercuri, 26 aprilie, în timpul pauzei de la ora 11.00, fetița s-a înecat cu un jeleu. Colegii au văzut că nu mai poate respira și a căzut inconștientă.

Cei din jur nu au știut să aplice manevra Heimlich, salvatoare în majoritatea cazurilor de sufocare cu alimente. Cei de la cabinetul medical din comună au sărit să o ajute până la sosirea SMURD. Paramedicii au continuat resuscitarea pentru că nu aveau un laringoscop. 

Un alt echipaj din zona Dej - Gherla a ajuns după o oră la școală și a reușit să deblocheze căile respiratorii ale fetei, pentru că jeleul era lipit de laringe.

La doar 7 minute după aceea, inima fetei a început să bată, astfel că a fost transportată cu un elicopter SMURD la Spitalul de copii din Cluj, unde se află internată și acum.

Problema este că municipiile Dej și Gherla, cât și zeci de alte sate din împrejurimi, răsfirate pe sute de kilometri pătrați, sunt acoperite de o singură autosanitară cu medic, deși cazurile sunt din ce în ce mai multe și din ce în ce mai grave, scrie Observatornews.ro. Dacă ar fi mai multe echipaje, astfel de incidente ar putea fi evitate. 

Comentarii Facebook