Alin Tișe susține că nu vrea să vândă Aeroportul Cluj, pentru că oricum nu îl lasă legea - VIDEO


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, susține că nu vrea să vândă Aeroportul Cluj, dar recunoaște că s-a întâlnit cu firma turcă implicată în construirea aeroportului de la Istanbul, firmă interesată de investiții la Cluj.

Este o mare minciună și aceasta. S-a discutat în primul rând public că aș vrea să vând Aeroportul. Am explicat și înainte pentru că atât pista cât și terminalele sunt bunuri în domeniul public al județului și nu pot face obiectul vânzării. A doua acuză a fost că se încearcă un management privat, adică directorul Aeroportului nu va mai fi cel care este, ci un manager privat. Nici acest lucru nu se poate face, pentru că o astfel de decizie trebuie aprobată de consilierii județeni și să aibă la bază studii care să confirme că managementul privat este mai eficient ca și cel public. Acest lucru nu se poate decide și nu este de actualitate. 

Faptul că eu mă întâlnesc cu firme care vor să construiască... Și aici o altă minciună. Firma care a construit aeroportul din Istanbul, care este cel mai mare din lume, a fost în audiență la mine și la Aeroport, și au spus că sunt dornici să se implice în construirea unui Aeroport. Dacă CJ Cluj și Aeroportul vor scoate la licitație pista și terminale, doresc să vină la licitație. Nicidecum nu s-a pus în discuție ca această firmă să pună mâna pe Aeroport. Ideea că cineva vrea să schimbe managerul pentru a aduce un privat este aburd. 

Cauza principală pentru acest scandal este faptul că noi am pus în aplicare legea prin care toți directorii de la regii ar fi trebuit să dea concurs, iar o altă cauză care a stârnit nemulțumiri este semnarea unor obiective de la Aeroport care sunt degradate și care nu vor fi semnate de Alin Tișe niciodată, atâta timp cât nu există studii de fezabilitate”, a precizat Alin Tișe.

Sindicatul din cadrul Aeroportului Cluj îl acuză, însă, că vrea să concesioneze aeroportul acestei firme, având probabil unele informații aflate pe surse, lucurile nefiind clare. Sindicaliștii au dat ca exemplu concesionarea parcării Aeroportului către firma UTI, concesionare din care Consiliul Județean este în pierdere totală. În plus, angajații acuză că aeroportul ar putea fi concesionat la fel, mai ales că PNL are majoritate de voturi, alături de UDMR.

Conform contractului de concesionare încheiat nr. 29/17.08.2010, aceasta (UTI) trebuie să plătească o sumă de bani în rate lunare egale, pornind de la 250.000 euro pentru primul an, iar pentru restul perioadei până la 45 de ani, suma se indexa anual cu procentul de creştere sau de scădere al traficului aerian de pasageri de pe Aeroport. Tot conform obligaţiilor, concesionarul trebuie să construiască un hotel și o parcare supraetajată. Ați văzut cumva ceva din toate acestea? Şi au trecut deja 8 ani. Făcând un calcul matematic simplu ajungem la următoarele valori pe care concesionarul trebuia să le plătească judeţului, adica nouă, cetăţenilor, pentru exploatarea parcării auto: an 2010 – 250.000 euro, an 2011 – 245.000 euro, an 2012-227.850 euro, an 2013 – 253.00 euro, an 2014 – 288.000 euro, an 2015 - 363.000 euro, an 2016 - 461.000 euro, an 2017 – 660.000 euro, an 2018 – 683.000 euro, prin urmare un TOTAL de 3.430.850 EURO. Anul 2011. Nici nu se usucă bine cerneala pe semnăturile contractului, că Preşedintele Tişe împreună cu aparatul de specialitate promovează adiționarea acestuia (Act adiţional nr. 1/2011) în sensul reducerii sumei de plată de către UTI la 66.250 euro/an, deci o sumă fixă anuală pentru 45 de ani, eliminându-se orice alte indexări. Astfel, valoarea încasată de judeţ în total pe toți anii de la semnarea concesiunii este în TOTAL de 780.000 euro. 3.430.850 EURO COMPARATIV CU 780.000 EURO!!!”, dezvăluie liderul de sindicat din cadrul Aeroportului Internațional Cluj, Gabriel Ene.

Sindicaliștii de la Aeroportul Cluj vor protesta în 20 - 21 martie în fața Consiliului Județean Cluj, nemulțumiți că Aeroportul s-ar putea vinde și că toate presiunile la care este supusă instituția le afectează activitatea. 

Comentarii Facebook