Vineri 23 Octombrie

Alexandru Rafila: Peste 20 de variante ale vaccinului anti-COVID sunt în faza de testare


Doctorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a vorbit, la un post TV, despre evoluția pandemiei de coronavirus în țara noastră. 

Acesta a spus că 500.000 de români au trecut deja prin CoVID-19 (incluzând asimptomaticii), ceea ce reprezintă 2,5% din totalul populației, precizând că suntem ”foarte departe de imunizarea în masă”.

De asemenea, Rafila a menționat că, momentan, există peste 20 de variante de vaccin sunt în faza avansată de testare, însă susține că nu vom avea un vaccin viabil mai devreme de 2021.

E vorba de studiile de seroprevalență care s-au făcut în mai multe țări. Acest studiu va prezenta, la sfârșit, când se colectează toatte datele, numărul de persoane care a trecut prin această boală. Din ce cunoaștem până  acum, proporția celor care au trecut prin noul coronavirus este de 8-10 mai mare față de datele declarate oficial de autorități, adică aproximativ 500.000 de persoane. Suntem foarte departe de imunizarea în masă. Imunizarea în masă înseamnă că 70% din populație să fi trecut deja prin boală. 500.000 de oameni reprezintă doar 2,5% din populația României.

Avem nevoie de vaccinare, însă nu vom avea un vaccin mai devreme de 2021. Peste 20 de variante de vaccin sunt în faza avansată de testare. În Europa, SUA, Japonia, China, Israel, chiar și Rusia. 500.000 nu e un număr îngrijorător. În Franța circa 5% dintre francezi au fost expuși virusului, aproximativ 3 milioane de francezi. Este o caracteristică a acestui tip de infecții. Nu pot face aprecieri pe termen lung, nu ne putem baza doar pe o modelare matematică. Trebuie să fim mai prudenți cu aceste prognoze. Primele persoane care vor fi vaccinate sunt cele cu probleme cronice, apoi personalul medical și alte categorii de personal care lucrează cu publicul. Sunt categorii similare cu cele de la vaccinarea împotriva gripei.”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, la Realitatea PLUS.


.

Comentarii Facebook