Accidentul de pe 1 Decembrie 1918, relatat de un martor ocular: Răniții au stat 24 de minute pe carosabil, fără mișcare

 

Accidentul groaznic de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 a fost descris de un martor ocular cu lux de amănunte. Cele întâmplate descriu o scenă cu adevărat incredibilă si de groaza.

 

Accident de GROAZA in cartierul Grigorescu, din Cluj-Napoca. Două persoane grav ranite pe trecerea de pietoni. Politia a venit dupa 40 minute

 

Redăm mai jos mesajul cititorului Știri de Cluj:

 

Am iesit la plimbare seara in jurul orei 20:20. Locuiesc aproape de intersectia unde e trecerea de pietoni pe care s-a intamplat accidentul. Accidentul s-a produs in jurul orei 20:21, iar pana am ajuns eu era deja 20:23 (retin orele deoarece am sunat la serviciul de urgenta 112 si s-au salvat orele pe telefon).

 

Am ajuns, si am vazut doua persoane intinse pe partea carosabila, cam la 30 de metri (cu aproximatie) de trecerea de pietoni (erau pe sensul de mers catre restaurantul Sinaia). O doamna si un domn in varsta, care probabil au iesit la plimbarea de seara pe malul Somesului. Au fost multe accidente pe trecerea cu pricina, dar tipic romanesc, nimeni nu a facut nimic in aceasta privinta.

Acum va scriu `scene de domeniul stintifico-fantasticului`. Primul apel la 112 a fost la 20:23, evident nu a raspuns nimeni. Al doilea apel a fost la 20:25 cand mi s-a spus ca se stie de accident si echipajele sunt pe drum. 

 

La 20:32 am sunat din nou sa le spun ca la locul accidentului nu e nimeni si am rugat sa mi se faca legatura cu cei de la politie deoarece nu a fost prezenta nici o masina de politie la locul faptei, si autoturismele circulau si imprastiau resturile ramase de la accident (au trecut deja 11 minute si oamenii erau intinsi pe jos, domnul in varsta avea picioarele rupte si doamna nu se misca). Soferul care i-a lovit pe cei doi (cel cu masina Renault, incerca sa o ajute pe doamna, desi era taiat pe fata). In accident a mai fost implicat un autoturism Fiat care era tras exact pe trecerea de piestoni (am inteles ca el a fost lovit dupa ce i-a lovit pe cei doi pietoni). Am sunat din nou la 112 si mi s-a facut legatura din nou la politie, am intrebat de ce nu este nicio masina de politie prezenta, iar doamna mi-a spus ca a anuntat colegii. Am insistat si am intrebat-o de ce nu au sunat la sectia 5 de politie din Grigorescu care este la circa 1 km de locul accidentului (e exact in incinta institutului de chimie). Doamna s-a rastit, mi-a spus sa nu `tip` la ea si in final mi-a inchis telefonul. 

 

Primele masini de politie au sosit la 20:45 (dupa 24 de minute de la accident). Cand au ajuns au fost huiduiti de oameni si au fost injurati. Este incredibil ca in Cluj-Napoca, doi oameni care se zbat la propriu intre viata si moarte sa astepte circa 15 minute pana ajunge prima ambulanta. Ni se spune sa directionam 2% din venit pentru Smurd, dar la acest accident nu a fost prezenta nici o masina de la Smurd; in prima faza a venit o ambulanta normala, si la vreo 4 sau 5 minute a doua ambulanta. Am sunat din nou la 112, si am cerut pe cei de la politie. 

 

Doamna care mi-a inchis telefonul nu a mai raspuns la telefon, ci a raspuns un distins domn care s-a recomandat a fi comisar Gasca. Am cerut numele colegei, conform legii ei au obligatia sa se prezinte, si mi-a spus ca nu imi da numele colegei, dar imi spune numele lui. In jur de ora 20:50 (cu aproximatie) a sosit si o masina de la Serviciul criminalistic al politie, in care era un singur criminalist, care a parcat pe drum si a blocat ambulanta care a plecat cu doamna (va atasez poze, la asta am reusit sa fac). Asadar initial nu a fost nimeni, ambulanta a sosit la 15 minute, desi toata lumea care a sunat la 112 le-a explicat ca cele doua persoane sunt in stare foarte grava (eu sincer nu cred ca vor supravietui), politia a sosit la aproximativ 25 de minute (timp in care masinile au calcat toate ramasitele din accident). Noroc cu soferul care nu a fugit de la locul faptei, ci a stat si a acordat ajutor doamnei.

 

Concluziile, locuim in Cluj Napoca, intr-un cartier vandut pe bani grei de agentiile imobiliare, iar in cazul unui accident apelam la oameni a caror purtare este incalificabila (oamenii sunt pe moarte si ei inchid telefoanele in nas, sau mai rau trimit echipajele de `urgenta` in 15 minute). 

 

In mod clar sunt stupefiat de cele intamplate, pot sa fiu si subiectiv in ceea ce scriu, dar ceea ce s-a intamplat este impardonabil. Serviciile de politie si de ambulanta din Municipiul Cluj Napoca sunt sub orice critica, pana ei ajung mori de 5 ori , deplasezi resturile din accident sau fugi linistit ca si asa nu e nimeni acolo sa te `prinda`. Rusine sa le fie, sincer as fi curios sa vad cum ar reactiona persoanele cu care am discutat eu astazi, doamna de la politie si doamna de la ambulanta, daca membrii familiilor lor ar fi in locul celor doua persoane accidentate azi”, ne-a scris Mihai Fărcaș.

Comentarii Facebook