A venit primavara la Ciucea, la superbul Castel Goga - FOTO


Primăvara bate timid la ușă și deja în curtea Castelului Goga, de la Ciucea, și-au făcut apariția florile. Temperatura, în weekend, va trece bine de 10 grade în timpul zilei, așa că o vizită la Muzeul de la Ciucea ar fi binevenită.

Domeniul a fost cumpărat de poetul și omul politic Octavian Goga de la prietenul lui, poetul Ady Endre, în 1919, după moartea cărturarului maghiar, cu toate că soția lui Veturia s-a opus. 

Octavian Goga a fost sprijinit moral de Ady Endre când a fost întemnițat la Seghedin, de către autoritățile ungare, din cauza viziunilor lui politice. Ady Endre a scris atunci în ziarul Vilag, din Budapesta, un articol sub titlul ”Robia lui Octavian Goga” în care nota: ”Când ospitalitatea ungurească oficială îl trata pe Octavian Goga, marele poet al românilor în temnița de la Seghedin, i-am trimis salutul meu. Fratelui, salut de frate! Dragoste nobilului luptător! Salutul i l-am trimis atunci dintr-un sanatoriu unde profesorii Szabo și Zelosi, medici ai sanatoriului, m-au pus pe picioare. Acum, după atâtea și atâtea săptămâni, cu toată sănătatea mea, totuși mă întorc timid și-l invidiez pe Goga…”.

Domeniul de la Ciucea a aparținut înițial avocatului Miklos Boncza

Istoria locului este mai veche. Terenul de cinci hectare a aparținut avocatului Miklos Boncza din Huedin. La sfârșitul secolului XIX, acesta a ridicat la Ciucea un castel, care a fost demolat de Goga. Fiica avocatului Miklos Boncza, Berta Boncza, s-a căsătorit cu poetul Ady Endre, care a și locuit la Ciucea între 1915-1917. Ulterior, poetul s-a îmbolnăvit, s-a mutat la Budapesta, iar în 1919 a murit. Prietenia lui cu Octavian Goga era de notorietate, astfel că văduva poetului i-a scris acestuia și i-a propus să cumpere domeniul. Octavian Goga nu a stat pe gânduri, s-a împrumutat de la Banca Agrară din Cluj cu 280.000 de coroane și a cumpărat reședința, care i-a devenit foarte dragă.

Castelul Goga de la Ciucea, fructul frumoasei prietenii româno-maghiare, un exemplu și astăzi - FOTO

Muzeul ”Octavian Goga” de la Ciucea în 2022

În prezent, Consiliul Județean Cluj, proprietarul muzeului de la Ciucea a câștigat procesul cu o parte din moștenitorii Veturiei Goga, care au încercat să anuleze actul de donație către statul român și să pună mâna pe valorile inestimabile de la Ciucea. 

După câștigarea procesului care a durat ani buni, acum administratorii muzeului plănuiesc o mare renovare, absolut necesară, pentru ca această moștenire inestimabilă să fie admirată și de generațiile viitoare.

Cei care vizitează Muzeul benficiază și de o prezentare a exponatelor din partea amabilelor doamne care lucrează acolo. 

Comentarii Facebook