A murit ultimul supraviețuitor din Dej al Holocaustului, Gabriela Matlay

 

Gabriela Matlay, ultimul supravietuitor din Dej al Holocaustului, a murit la vârsta de 89 de ani, sâmbătă, 29 septembrie.

 

Povestea Gabrielei a fost una dramatică. Ea avea 21 de ani când a fost deportată la Auschwitz împreună cu parintii și cei 10 frați. Drumul până la lagăr a durat trei zile, iar părinții ei au fost trimiși direct la camerele de gazare în aceeași zi în care au ajuns la Auschwitz, scrie dejeanul.ro

 

Gabriela Matlay a relatat uneori despre ororile petrecute în anii în care a fost închisă în lagăr, despre faptul că era obligată să îngroape în gropi comune cadavrele altor evrei execuați, între care s-au numărat și șase dintre frații ei. 

 

Gabriela a fost mutată de la Auschwitz după ce lagărul a fost bombardat și a ajuns în lagărul din Bergen-Belsende, de unde a și fost eliberată. 

 

Ulterior, ea s-a mutat la Dej unde locuia una dintre surorile ei și s-a căsătorit cu un croitor evreu. Gabriela a rămas văduvă din anul 1974. 

 

Singurul ei fiu, Harry este stabilit în Anglia, unde este profesor universitar. Acum câteva zile el s-a întors la Dej, pentru a-și vizita mama, cunoscând și starea ei de sănătate precară. 

 

Gabriela Matlay a decedat sâmbătă după-amiaza la Spitalul Municipal din Dej.

Comentarii Facebook