A murit Dorli Blaga, fiica filosofului Lucian Blaga. Moartea femeii l-a întristat în special pe Dan Negru


Dorli Blaga, fiica poetului și filosofului Lucian Blaga, a murit, la vârsta de 91 de ani. Anunțul a fost făcut public de realizatorul TV Dan Negru, pe pagina sa de Facebook.

A murit fiica lui Blaga, Dorli Blaga. Postarea de mai jos e degeaba de acum.

Sun mâhnit că n-am reușit să-mi conving colegii din TV așa cum am scris atunci, aici”, a scris Negru pe Facebook.

Acesta se referea la o postarea de a sa din data de 13 octombrie:

Am trecut pe aici acum și mi-am amintit că la Alba Iulia trăiește fiica unui legende: Dorli Blaga, fiica lui Lucian Blaga.

La 91 de ani e perfect lucidă și poveștile ei despre personalitățile pe care le-a întâlnit sunt extraordinare.

Le-aș propune colegilor mei din televiziuni, acu când se pregătesc programele de 1 Decembrie, să o ia în seamă pe fiica lui Blaga. Poveștile ei vor aduce aplauze și onoare televiziunii care le va difuza. Căutați-o pe fiica lui Lucian Blaga! „Viața e o plimbare spre somn”, zicea tatăl lui Dorli. Faceți o plimbare la Alba și arătați-o la tv de 1 decembrie. Cât încă se mai poate! Tatăl ei are o statuie sau o stradă în fiecare oraș românesc...

Dorli Blaga (Ana-Dorica Bugnariu), fiica scriitorului Lucian Blaga, s-a născut la 2 mai 1930, la Berna, în Elveția, unde tatăl ei era atașat de presă. 

Până la vârsta de 9 ani a trăit în străinătate cu părinții, în Elveția, Austria, Portugalia, câteva săptămâni la Paris. Întorși în țară în primăvara anului 1939, se stabilesc la Cluj, Lucian Blaga fiind profesor universitar și membru al Academiei Române.

În urma Dictatului de la Viena (august 1940), Universitatea din Cluj s-a refugiat la Sibiu pe toată perioada războiului. Aici Dorli Blaga și-a încheiat școala primară și, în 1941, s-a înscris la Liceul German Brukenthal. Clasele a VIII-a și a IX-a le-a urmat în particular, la Sibiu.În 1946 familia s-a mutat, împreună cu Universitatea, înapoi la Cluj. A absolvit liceul în 1949 și s-a înscris, pe bază de examen de admitere, la Facultatea de Fizică.

Dorli Blaga a contribuit la editarea operei complete a tatălui ei.

Comentarii Facebook