8 ani in puscariile comuniste = 120.000 de euro. Atat a primit Ioan Boila despagubiri pentru ca a stat in inchisorile comuniste


Tribunalul Cluj a decis plata unor despagubiri morale in valoare de 120.000 de euro fostului detinut politic Ioan Boila, care a facut 8 ani de temnita grea in inchisorile comuniste. Pentru fiecare an, Boila a primit cate 15.000 de euro.

Fratii Boila, Ioan si Matei, au fost incarcerati in 1956 pentru ca au redactat un manifest anti-comunist, impreuna cu sora lor Elena Boila si istoricul Nicolae Balota. Documentul a fost tiparit in mai multe exemplare, care au fost imprastiate in tara si strainatate.

"Vorbeam acolo despre nedreptatile facute de comunisti atat impotriva populatiei, cat si impotriva bisericii greco-catolice. A fost scris si in engleza pentru ca am crezut ca vom putea influenta pe cineva, pentru a schimba lucrurile. N-am facut decat sa ii suparam pe comunisti, care ne-au arestat", a declarat pentru Stiri de Cluj Ioan Boila.

Acum in varsta de 83 de ani, fostul detinut povesteste ca a trecut prin 11 puscarii si lagare comuniste in cei 8 ani in care a fost inchis, pentru o fapta minora, pe care regimul de atunci a considerat-o capitala.

Ioan Boila si-a cautat dreptatea in instanta pentru a cere despagubiri, dar a avut surpriza sa constate ca reprezentantii Ministerului Finantelor au cerut ca solicitarea sa ii fie respinsa.

"Am vrut sa se faca dreptate, sa se recunoasca faptul ca am fost umiliti si sa plateasca cineva pentru nedreptatile de care am avut parte. Am avut de suferit atunci in puscarie, dar si in viata pe care am avut-o dupa. Am terminat facultatea de medicina, dar comunistii nu m-au scapat din ochi, atat pe mine cat si pe ceilalti membrii din familia mea. Banii pe care i-am cerut nu sunt multi si oricum la varsta mea e mai mult vorba de o reparatie morala. Nu mai am ce face cu banii astia", a mai adaugat Ioan Boila.

Fostul detinut sustine ca oricum suma de 120.000 de euro pe care a primit-o sub forma de despagubiri nu reprezinta o compensatie suficienta pentru tineretea pierduta in inchisorile comuniste.

Comentarii Facebook