5 sfaturi de iluminare interioară pentru începători


Aproape fiecare cameră poate beneficia de aplicarea câtorva sfaturi de iluminare pentru design interior. Prin planificarea unui aranjament de iluminare bazat pe lustre și lămpi adecvate pentru spațiul dvs., acesta va fi mai funcțional, creând în același timp ambianța potrivită.

De ce este atât de importantă iluminarea în designul interior al unei case?

Iluminatul este unul dintre primele lucruri pe care un oaspete le va observa în interiorul unei case. Când pășiți pentru prima dată prin ușa cuiva, care este primul lucru care se întâmplă? Ochii dvs. se adaptează la sursele de iluminat din acea casă, fie lustre strălucitoare sau lămpi întunecate. Observați dacă este o zonă rece, slab luminată sau dacă este inundată de lumină naturală. S-ar putea să observați, de asemenea, amplasarea inteligentă a corpurilor de iluminat, lustre îndrăznețe sau subtile, sau să observați culorile și lumina emise prin designul lor.

Din păcate, iluminarea poate fi adesea trecută cu vederea în procesul de design interior, dar, dacă începeți mai întâi cu ea, puteți crea un spațiu plăcut care fie vă relaxează, fie vă stimulează energia. Cu planul corect de atac, precum și cunoașterea adecvată a tipului de iluminare interioară, casa dvs. poate face un salt uriaș în materie de atracție estetică.

Cele două categorii principale de iluminare sunt naturale și artificiale. Aproape toate tipurile de design interior vor implica utilizarea iluminării artificiale prin lustre sau lămpi. Aceste corpuri de iluminat electrice produc lumină prin becuri incandescente, fluorescente sau LED-uri (diode emițătoare de lumină).

Acum că știm cât de importantă este iluminarea atunci când vine vorba de designul interior, iată sfaturile noastre pentru îmbunătățirea luminii în casa dvs. 

Luați în considerare funcția generală a unei camere

Cel mai important beneficiu al iluminării interioare bine plasate este funcționalitatea pe care o adaugă unui spațiu. O cameră care nu are iluminare corectă nu va fi utilizată la potențialul său maxim. Deși există camere speciale într-o casă care pot fi proiectate pentru a avea parte de întuneric, orice cameră care este centrată pe utilizarea intensă ar trebui să fie iluminată corespunzător. Gândiți-vă la camere de zi, bucătării și birouri. Lumina naturală ne umple de energie, așa că atunci când renovați zonele intens traficate din casă, discutați cu designerul dvs. despre iluminatul adecvat pentru a profita la maximum de spațiu.

Lumina trebuie să fie directă și plăcută pentru ochi. Tendințele actuale în iluminatul interior se învârt în jurul becurilor reglabile pentru dormitoare, zone de lectură și chiar bucătării. Iluminatul natural poate funcționa ca sursă primară în timpul orelor de zi, dar aceste zone trebuie să fie funcționale și atunci când soarele a apus. În zonele de lucru, asigurați-vă că iluminatul dvs. funcționează mână în mână cu lumina naturală, precum și cu un bec reglabil, pentru a compensa diferite condiții.

Bucătăriile și zonele utilitare necesită o iluminare generală strălucitoare, împreună cu iluminarea punctuală pentru blaturi și zonele de pregătire a mâncării. Camerele de zi și camerele de familie necesită lămpi pentru citit, precum și iluminare de nivel scăzut pentru vizionarea televizorului. Băile sunt cel mai bine iluminate cu lustre sau corpuri de iluminat montate deasupra sau pe fiecare parte a oglinzii, astfel încât umbrele să fie reduse la minimum.

Iluminați caracteristicile specifice ale casei dvs.

Mulți oameni presupun automat că iluminatul ar trebui să lumineze o cameră întreagă. Deși acest lucru servește ca un rol important și evident al iluminării, cu siguranță nu este singura caracteristică pe care ar trebui să o aibă designul interior.

Zonele specifice unei camere pot și trebuie să fie vizate de către surse de iluminat. Există literalmente sute de modele care sunt menite pentru iluminarea anumitor zone ale unei camere. Aceste zone includ de obicei mobilier specific, zone de lucru și elemente decorative. Când iluminatul direcțional este utilizat corect, acesta prezintă o aură liniștitoare și magnifică în orice cameră.

În plus față de aceste zone, căile de intrare trebuie să fie, de asemenea, iluminate în mod corespunzător. Într-o eră în care planul deschis este din ce în ce mai popular, accentuarea pasarelelor și a intrărilor cu iluminare strategică a devenit de o importanță vitală. Acest lucru adaugă profunzime unei camere deschise, precum și direcționează punctele vizuale către zonele deschise. Există multe modalități eficiente de a utiliza iluminatul cu succes într-un plan deschis. 

Lăsați lumina naturală să intre

Lumina naturală provine de la soare sau din surse de ardere, precum șemineele și lumânările. Lumina zilei ar trebui luată în considerare în designul camerei dvs., deoarece poate fi nevoie de elemente pentru ferestre precum jaluzele sau draperii, pentru a controla lumina. De asemenea, lumina moale generată de lumânări și șeminee va adăuga o strălucire primitoare în sufragerie.

Atenție la consumul de energie

Becurile fluorescente compacte au câștigat o popularitate imensă, ca o modalitate ușoară de a economisi consumul de energie și costurile, deoarece se instalează la fel ca becurile tradiționale.

Încercați modele de triunghi

Atunci când se iluminează un spațiu, o regulă generală este utilizarea unui model triunghiular. Într-o cameră de zi, lămpile pot fi așezate pe o masă de consolă în spatele unei canapele și pe o masă lângă un fotoliu, în timp ce o lampă de podea este plasată alături de un scaun de lectură.


Comentarii Facebook