120 de etnici maghiari au aniversat 110 ani de la inaugurarea statuii lui Matei Corvin - FOTO și VIDEO

 

Circa 120 de etnici maghiari s-au strâns vineri, 12 octombrie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca pentru a sărbători împlinirea a 120 de ani de la inaugurarea statuii lui Matei Corvin. 

 

Am pregătit un flash mob cu ocazia aniversării a 110 ani de inaugurarea statuii lui Matei Corvin. Ne-am gândit că trebuie să acordăm câteva minute din viața noastră, să venim și să acordăm puțin respect față de el și față de sculptorul Fadrusz Janos (n.red. scumptorul Ansamblului monumental Matia Corvin din Cluj). Am venit și am pregătit o mică exploziție cu fotografii de arhivă din 1902, 12 octombrie, când statuia a fost inaugurată și au venit circa 100 - 120 de oameni. Am cerut de la toată lumea să aducă câte o floare. Nu au fost discursuri ale politicienilor. Numai un moment de reculegere”, a Gergely Balazs, organizatorul acțiunii. 

 

Sculptorul Fadrusz Janos a expus de-a lungul vieții la muzee importante din Europa, dar cea mai cunoscută operă a sa este Ansamblul monumental Matia Corvin din Cluj, pentru care a primit premiul întâi la Expoziția Mondială de la Paris (1900).

 

Fadrusz Janos a devenit în 31 octombrie 1902 ”Doctor Honoris Causa” al Universității Franz Josef din Cluj, iar în noiembrie 1902 a fost numit cetățean de onoare al Clujului.

 

Comentarii Facebook