12 avioane de la Campia Turzii vor fi date unor aerocluburi, Universitatii Tehnice din Iasi, dar si mai multor primarii

12 avioane de tip IAR si MIG, scoase din uz, vor fi transferate de la Unitatea Militara din Campia Turzii catre doua aerocluburi, Universitatea Tehnica din Iasi si Institutul National de Cercetari Aerospatiale.

 

Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern prezentat de Ministerul Apararii Nationale, cele cinci avioane de tip IAR si cele 7 MIG-uri au fost dezafectate de dotarile specific militare. Fiecare dintre avioane este evaluat la peste 2.300 de lei. Doua dintre ele, de tip IAR 93 SC P2, vor ajunge la Institutul National de cercetari Aerospatiale "Elie Carafoli" si la Aeroclubul Romania, iar alte doua, de tip IAR SC MB, la Aeroclubul Oltenia si la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi.

 

Alte opt avioane de la Campia Turzii vor fi transferate autoritilor locale din Campia Turzii, Deveselu (judetul Olt), Mihail Kogalniceanu (judetul Constanta), Navodari (judetul Constanta), Colonesti (judetul Olt), Balabanesti (judetul Galati), Sanpaul (judetul Mures) si Rosiorii de Vede (judetul Teleorman).

 

Alte avioane vor fi transmise autoritatilor locale sau diverselor institutii de la unitatile militare din Bacau si Bococ.

 

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, mai multe institutii au transmis Ministerului solicitari pentru primirea unor avioane in scopul amenajarii unor monumente comemorative. "Preocuparea anumitor institutii publice si autoritati locale pentru amenajarea unor monumente comemorative s-a concretizat in solicitari privind transmiterea unor bunuri mobile (aeronave), aflate in proprietatea privata a statului, din administrarea Ministerului Apararii Nationale, in administrarea acestora, in vederea expunerii statice a acestora in cinstea eroilor aviatori. Ministerul Apararii Nationale este de acord cu transferul administrarii aeronavelor, intrucat sunt scoase din functiune si dezafectate de dotarile specific militare, putand fi utilizate in scopul promovarii traditiei aeronautice si pentru amenajarea monumentelor comemorative mentionate", se arata in nota de fundamentare.

Comentarii Facebook