Joi 18 August

Vremea rea, pericol pentru sănătate. Ce este „astmul de furtună” şi cum se manifestă


​​Pentru persoanele cu alergii grave sau astm bronșic, vremea rea poate fi o amenințare serioasă pentru sănătate.

„Astmul de furtună” a fost raportat pentru prima dată în anii 1980 în Anglia și Australia, iar cazurile continuă să apară. Imediat după ce furtunile puternice au trecut prin Melbourne, Australia, în 2016, peste 9.000 de persoane au solicitat îngrijiri medicale urgente pentru astm. Unitățile medicale au fost copleșite și cel puțin opt persoane au murit. Este neobișnuit, dar persoanelor care au astm, sau alergii sezoniere,  înțelegerea acestui declanșator le poate ajuta  să-și păstreze sănătatea.

Ce este astmul de furtună

Termenul descrie un atac de astm care începe sau se agravează după o furtună. Poate apărea la oricine cu astm bronșic, dar cel mai adesea afectează persoanele cu rinită alergică sezonieră, pe care mulți oameni o cunosc sub denumirea de febră a fânului sau alergii. Anunțate de curgerea nasului, strănutul și mâncărimea ochilor, alergiile sezoniere sunt adesea cele mai grave primăvara, vara sau începutul toamnei.

Ploaia tinde să scadă numărul de polen prin curățarea aerului și mulți oameni constată că vremea ploioasă tinde să reducă simptomele de astm declanșate de alergii. Dar furtunile pot agrava astmul din cauza unei secvențe unice de evenimente: Fluxurile de aer rece concentrează particulele de aer, cum ar fi polenul și mucegaiul. Aceste particule de aer sunt duse în nori unde umiditatea este ridicată. În nori, vântul, umiditatea și fulgerele descompun particulele la o dimensiune care poate pătrunde cu ușurință în nas, sinusuri și plămâni. Rafalele de vânt concentrează aceste particule mici, astfel încât cantități mari pot fi inhalate.

Care este legătura dintre astm și furtună

Potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology, 144 din 228 de persoane cu alergii sezoniere au raportat că au suferit de astm de furtună - adică 65%. Și multe dintre atacurile de astm declanșate de furtuni nu au fost ușoare. Aproape jumătate dintre persoanele care au suferit un atac au cerut tratament de urgență la spital.

Printre persoanele cu alergii sezoniere, factorii de risc pentru a se confrunta cu astm de furtună includ un număr mai mare de anumite celule sanguine (eozinofile, care tind să crească atunci când oamenii au afecțiuni alergice), niveluri mai mari de oxid nitric expirat (o măsură a inflamației pulmonare în rândul persoanelor cu astm bronșic).

Nu toți cei cu acești factori de risc vor dezvolta astm de furtună. Și chiar și printre cei care o fac, atacurile de astm nu vor apărea neapărat la fiecare furtună. Dar poate fi util să știi dacă te numeri printre cei expuși riscului, mai ales dacă locuiești într-o zonă în care furtunile sunt frecvente, scrie Antena 3. 

Comentarii Facebook