Marti 26 Septembrie

Vieți salvate în toată țara de o prelevare de organe făcută în Ardeal: ”E a doua din această lună”


Mai multe vieți au fost salvate de o prelevare de organe făcută la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare. Aceasta este cea de-a doua de la începutul acestei luni. Alte vieți salvate datorită gestului nobil al unei familii și profesionalismului echipelor medicale implicate în activitatea de transplant.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, în zorii zilei de luni, 8 mai, s-a încheiat a treia prelevare de organe din acest an de la un pacient aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord cu donarea de organe. ”Prin acest gest nobil, în fața căruia ne înclinăm, alți trei pacienți au primit şansa la o nouă viaţă prin transplant hepatic sau renal. Un astfel de gest demonstrează, încă odată, că, prin bunătate şi iubire, oamenii pot schimba destine şi înfăptui minuni pentru semenii lor. 

Generozitatea familiei donatorului şi efortul deosebit al echipei ATI şi de coordonare a spitalului sătmărean, formată din Dr. Vitalie Moroșanu – kdp și Dr. Carmen Fiț – coordonator transplant, alături de coordonatorul regional – Dr. Andrei Leșan, au făcut posibil ca azi să spunem din nou DA pentru VIAŢĂ!”, spun cei de la Agenția Națională de Transplant. 

Organele au fost preluate de echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni, condusă de Dr. Guenadyi Vatachki, pentru ficat, și Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, condusă de Dr. Andrei Tomuța, pentru rinichi. ”Împreună, toţi aceşti profesionişti au format o echipă care a făcut ca drumul de la donator la primitor să fie parcurs fără probleme. De asemenea, trebuie apreciată susținerea conducerii spitalului din Satu Mare pentru dezvoltarea Programului Național de Transplant. 

Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni încă un pacient va putea spune că ”s-a născut a doua oară”,  datorită intervenţiei de transplant hepatic. Echipa de chirurgi coordonată de Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, având alături suportul indispensabil al echipei ATI – Dr. Andreea Panaite, Dr. Sibel Soarece, au realizat cu succes intervenția de transplant hepatic, salvând viața unui pacient de 55 de ani. 

În acelaşi timp, la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj (ICUTR) alţi doi pacienţi au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant de rinichi, intervenţiile salvatoare fiind realizate de echipele de transplant coordonate de Conf. Dr. Florin Elec”, mai spun cei care au coordonat prelevarea de organe.    

Reprezentanții Agenției Naționale de Transplant le mulțumesc românilor care înţeleg că donarea de organe este un gest suprem de altruism, bunătate şi iubire faţă de semeni.

Comentarii Facebook