VIDEO - Ce s-a întâmplat cu un suc natural uitat în frigider în urmă cu un an. Cum a reacționat un medic pediatru când a deschis sticla


 Medicul Mihai Craiu atrage atenția cu privire la produsele așa zise „naturale”. Acestea pot conține substanțe chimice care „pot avea efecte adverse asupra copiilor, efecte care sunt mai mari decât cele generate asupra adulților”. 

`Peste 10.000 de substanțe chimice sunt autorizate pentru a fi adăugate în alimente în SUA`, conform Food Drug and Cosmetic Act. La acestea se adaugă un număr impresionant de substanțe numite GRAS care pot fi adăugate în alimente fără aprobarea FDA și fără a notifica această autoritate”, a explicat doctorul pediatru Mihai Craiu, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Copiii, mai afectați decât adulții de alimentele și băuturile procesate

Unele din aceste substanțe pot avea efecte adverse asupra copiilor, efecte care sunt mai mari decât cele generate asupra adulților. De ce? Pentru că un copil are expunere relativă, la diverse substanțe, mai mare decât un adult (aport mai mare pe kilogram), au sisteme de detoxifiere imature și organele lor aflate în creștere sunt mai susceptibile la acțiuni toxice/disruptive mult mai mult decât organele gata formate ale adultului”, a mai explicat pediatrul. 

Potrivit doctorului Craiu, multe substanțe utilizate în procesarea alimentelor sau la ambalarea lor pe termen lung au efecte adverse dovedite asupra copiilor. 

Copiii trebuie educați, trebuie să conștientizeze ce consumă

Coloranții artificiali, nitriții și nitrații, bisfenolii si ftalații din plastice, pesticidele non-persistente, percloratul, perfluroalchilii sunt doar câteva astfel de substanțe utilizate în procesarea și ambalarea produselor alimentare. Acum ele sunt notate pe unele ambalaje (textul acela cu `o mie de vorbe` scrise cu litere extrem de mici, text pe care nu îl citește aproape nimeni și pe care îl înțelege un număr și mai mic de persoane)”, spune doctorul.

Și ce dacă? In afară de faptul că unele persoane sunt stresate de ce au citit, nu se întâmplă nimic! Ca să se întâmple ceva ar trebui introdusă în școală o educație ce vizează aceste aspecte ale substanțelor aflate în mâncarea noastră sau în ambalajul acesteia”, susține pediatrul cu tărie. 

„Nu mai dați copiilor mici tot felul de așa-zise produse naturale fără să citiți eticheta”

O să vă intrebați de unde mi-au venit luni dimineață aceste gânduri?! Tocmai ce am găsit, în frigiderul de la spital, un suc "natural" pe care l-am uitat acolo în urmă cu mai mult de un an. Atașez în comentarii o imagine cu perioada de valabilitate listată pe capac... L-am desfăcut, de curiozitate. Vă las să vedeți, singuri, cum a fost, în filmul de mai jos”, arată doctorul într-un video atașat postării. 

Concluzia - nu mai dați copiilor mici tot felul de așa-zise produse naturale fără să citiți eticheta. Sau mai bine, luați din piață fructe și legume autohtone. Le spălați bine și le dați copilului așa cum sunt, proaspete. E mai sigur!”, a mai transmis medicul pediatru Mihai Craiu. 


Comentarii Facebook