Valeriu Gheorghiță: Clujul e recordman la vaccinare. Valul patru va veni și în România. Vaccinarea salvează vieți


Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a lăudat Clujul și municipiul Cluj-Napoca pentru gradul ridicat de persoane vaccinate.

Județul Cluj este unul dintre județele cu cea mai mare rată de acoperire vaccinală. De asemenea, municipiul Cluj-Napoca are cea mai mare rată de la nivel național. Vorbim de peste 50% rată de acoperire vaccinală. Dacă ne uităm și la imunitatea de grup, obținută prin boală și prin vaccinare, depășește 60%.

Oamenii își doresc să se încheie această perioadă dificilă, dar este evident că fără vaccinare nu vom putea asigura o sustenabilitate și o predictibilitate pe termen lung”, a declarat colonelul Valeriu Gheorghiță.

Acesta a spus că la nivel național sunt 4,73 milioane de oameni vaccinați cu ambele doze

La nivel național aproape de apropiem de 5 milioane de persoane vaccinate, cu cel puțin o doză. Avem peste 4,73 milioane de persoane vaccinate cu schema completă. Acest lucru este un mare avantaj pentru că, în perspectiva circulației variantei virale Delta, schema de vaccinare oferă beneficii maximale, atunci când ne uităm la riscul de spitalizare, riscul de deces, riscul de a face o formă severă”, a mai spus Gheorghiță.

România are acum o tendință de creștere a numărului de cazuri

Acesta a spus că în România se înregistrează o tendință de creștere a numărului de cazuri. 

Sperăm ca această creștere să fie una lentă, să nu fie exponențială și să putem să ne adaptăm. Am observat în ultimele patru săptămâni, din cazurile nou diagnosticate, este că aproape 90% sunt din rândul persoanelor nevaccinare, iar peste 90% dintre decese sunt la persoanele care nu au fost vaccinate. Acum este important să ne protejăm mai bine prin vaccinare. Dacă nu vom avea o vaccinare crescută în rândul populației există riscuri”, a mai spus Gheorghiță.

Valul patru este activ în Europa

Colonelul Valeriu Gheorghiță a spus că valul patru își face deja simțită prezența în Europa. 

În Europa, valul patru își face deja simțită prezența. Există deja o creștere a numărului de cazuri. Am ajuns la o rată de incidență cumulată la două săptămâni de circa 150 de cazuri la 100.000 de locuitori și se preconizează o dublare a numărului de cazuri. Acest lucru se întâmplă pe fondul creșterii ponderii variantei virale Delta, care este mult mai transmisibilă, mai contagioasă. Încărcătura virală a persoanelor pozitile este de 1000 de ori mai mare decât în condițiile celorlalte variante virale. O persoană o dată ce intră în contact cu acest virus, devine contagioasă după un interval scurt de timp. După circa patru zile. Practic, aceasta înseamnă că rata de dublare a cazurilor este foarte crescută”, a mai spus colonelul.

Valeriu Gheorghiță: Mor oameni, dar vaccinul i-ar salva

Autoritățile se așteaptă ca din toamnă să urmeze un nou val de îmbolnăviri.

Dacă vom avea, și în mod firesc se va întâmpla o creștere a numărului de cazuri, după perioada de concedii, când oamenii revin la locurile de muncă, vor începe activitățile școlare, cred că important este să reducem numărul de cazuri în spitale.

Ca medic, îmi este greu să înțeleg să avem oameni care mor, când avem la îndemână soluții. Este o boală prevenibilă prin vaccinare. Vaccinurile au reacții adverse, oamenii se tem de ele, dar acestea pot fi gestionate din punct de vedere medical. Mesajul meu este să ne informăm din surse oficiale”, a mai spus Valeriu Gheorghiță. 

Comentarii Facebook