Unt cu ulei de palmier oferit hrană la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca. Bilic: E o escrocherie la scară planeteră - FOTO


Un părinte a sesizat faptul că la Spitalul de Copii (Pediatrie 1 și 3) cei mici primesc unt cu ulei de palmier la micul dejun. 

Acest unt se oferă copiilor noștri în spitalele clujene (cel putin Pediatrie 1 și Pediatrie 3).

Este un unt ”Ca la bunica” cu ulei de palmier, doar 45% e produs lactat. Poate dacă apare în presa se face ceva”, ne-a semnalat Vlad.

Nutriționista Mihaela Bilic spune că uleiul de palmier este ”o escrocherie la scară planeteră”

Uleiul de palmier – o escrocherie la scara planetera. Timp de secole grasimea din farfuriile noastre a provenit de la animale: unt, branza, untura, carne, oua. Semintele si fructele bogate in ulei (floarea soarelui, masline, rapitza, nuci) completau acest aport. De cateva decenii insa, uleiul de palmier a luat locul fruntas pe masa noastra. De ce? Pentru ca este cel mai ieftin si mai productiv din lume!

Pentru a obtine 10 tone de grasime e nevoie de 1,2 hectare de palmieri, 6 hectare de rapita sau floarea soarelui si 8 hectare de maslini. Daca ar trebui sa asiguram ratia calorica a 100 persoane timp de un an, am avea nevoie de un singur hectar cu palmieri comparativ cu 3 hectare de porumb, 5 de grau, 6 de rapita sau si mai rau, 8 hectare de iarba pe care sa o pasca vacutele, conform.

Uleiul de palmier este lider mondial la consum, chiar daca voi nu-l vedeti ca atare pe raftul supermarketului. Margarina, semipreparatele, biscuitii sau cerealele de mic dejun, toate contin ulei de palmier.

Termenul sub care se ascunde pe orice eticheta este acela de „ulei vegetal„, deci fugiti de orice produs unde nu este precizat tipul de grasime folosit, daca e vegetal inseamna ca e palmier.

Catastrofa ecologica este dublata si de una nutritionala pentru ca, dragii mei, daca e vegetal nu inseamna ca e si sanatos.

Uleiul de palmier, desi e vegetal, e mai bogat in grasimi saturate decat untul sau alte grasimi de origine animala. El contine un acid gras numit palmitic (coincidenta!) a carui reputatie negativa in relatia cu colesterolul din sange a afectat grav si pe nedrept inclusiv deliciosul unt. Ironia e ca untul are 30% acid palmitic, carnea rosie 20% in timp ce uleiul de palmier contine 45%.

Am sa va povestesc in curand si despre relatia reala dintre grasimile alimentare si colesterol, insa acum vreau sa stiti ca intalnirea dintre plantatorii malaezieni de palmieri si chimistii occidentali a deschis era margarinei. La mijlocul secolului trecut industria sapunului si a detergentilor s a reconvertit in industrie alimentara iar produsul creat a fost margarina, din simplu motiv ca tehnologia de fabricatie este aceeasi!!”, a scris Mihaela Bilic, pe Facebook.

Vestea bună este că banii alocați pentru hrană în spitale sunt mai mulțidin luna mai 2022

La începutul lunii mai, președintele Klaus Iohannis, a promulgat legea care prevede majorarea alocației de hrană în spitale. 

Cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se stabileşte prin Ordin al ministrului Sănătăţii, se actualizează anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare”, prevede legea promulgată astăzi.

Cheltuielile aferente alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se vor asigura prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Autorităţile publice locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocaţie de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale”, preciza Președinția României.

Rămâne de văzut, dacă sumele mai mari alocate pentru hrană vor duce și la creșterea calității. 

Comentarii Facebook