Un român din trei cu suspiciuni oncologice refuză să continue investigațiile medicale. Care sunt motivele principale


Lipsa programelor de screening și a educației medicale țin pacienții care suferă de cancer departe de tratament. Statisticile sunt îngrijorătoare și arată că un român din trei refuză să continue investigațiile medicale. 

Conform caravanei „Nu am făcut destul”, majoritatea celor care au mers la analize au fost femei, aproape 80%, având vârsta cuprinsă între 50-69 de ani. Doar 20% dintre cei prezenți și-au făcut analizele de sânge anul acesta.

Dintre toți cei care și-au făcut analize de sânge în ultimii 5 ani, 32% au avut trimitere de la medicul specialist, 44% au avut trimitere de la medicul de familie, 18% și le-au făcut din proprie inițiativă și 6% au avut recomandare de la locul de muncă.

Alte cifre îngrijorătoare se referă la faptul că 71% dintre cei prezenţi la analize suferă de obezitate sau exces ponderal.

De asemenea, 71% dintre femei nu și-au făcut niciodată o ecografie mamară, 45% nu și-au făcut niciodată autopalpare sau nu au putut să spună când au făcut-o ultima dată, potrivit HotNews.

Printre motivele pacienţilor care nu merg la doctor se numără frica, teama de familie, faptul că dacă nu au simptome, stau acasă. Dar şi alte motive puerile, cum ar fi maşina în service sau treburile casnice, ori o pomană sau un parastas.


Comentarii Facebook