Un cunoscut medic din România vine cu vești bune despre viitoarele variante ale COVID-19


Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, a spus că următoarele variante virale ale noului coronavirus ”nu vor fi mai agresive”.

Cu mare probabilitate, evoluţia sau ciclul natural pentru virusul SARS-CoV-2 este în ideea de a avea variante virale care nu sunt agresive, dar se transmit cu uşurinţă. Este un lucru care s-a întâmplat şi în cazul altor microorganisme.

Putem să ne aducem aminte inclusiv de pandemia legată de gripa spaniolă de acum mai bine de 100 de ani. Virusul suferă mutaţii şi lucrul acesta se întâmplă permanent, cel mai probabil, nu vor fi mai agresive”, a afirmat medicul.

Dr. Marinescu: Acum conviețuim cu virusul

S-a trecut la etapa în care convieţuim. Ce înseamnă convieţuire? Înseamnă că putem să avem variaţii importante prin numărul de infecţii. Adică să avem un număr mare cum se întâmplă în prezent, cum ar putea să se întâmple, de asemenea, în toamnă, dar cele mai multe dintre cazuri înseamnă forme uşoare, care se rezolvă fără să necesite spitalizare, nu mai discutăm de terapie intensivă şi pe care cei mai mulţi oameni o vor percepe ca pe o răceală. De ce spun acest lucru?

Pentru că această convieţuire, dacă ştim cum să o abordăm, va presupune totuşi o normalitate în caz de pandemie. Oamenii îşi vor putea desfăşura activitatea fără restricţii importante. Celelalte patologii vor putea fi abordate la fel de bine. Deci, nu va fi o situaţie similară cu ce am văzut noi în primele valuri din pandemie. Este total diferit”, a mai explicat Adrian Marinescu.

În toamnă, am putea vedea o creștere a cazurilor COVID-19

Medicul Adrian Marinescu a mai spus că din toamnă am putea vedea o nouă creştere a numărului de cazuri de COVID-19.

Ce aţi întrebat despre valul 6, valul 7 este de discutat şi de luat în calcul doar în raport cu numărul de infecţii. Se poate întâmpla ca, de exemplu, în august, aşa cum este prognoza, să fie o scădere, să se echilibreze şi în toamnă, în momentul în care se deschid şcolile, oamenii interacţionează, se întorc în număr mare din vacanţă să fie din nou o creştere. Dar, această creştere nu va fi diferită, nu va fi o variantă virală mai agresivă.

Nu o să fie situaţia, de altfel nu este nici acum, în care să vedem secţiile de terapie intensivă pline, să vedem spitale doar în circuitul COVID, în care pacienţii care au alte patologii nu se pot interna. Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Este o diferenţă totală şi de aici trebuie să plecăm”, a arătat directorul medical al Institutului „Prof. Dr. Matei Balş”.

Comentarii Facebook