Totul despre etapa a 3-a a vaccinării. Se pot vaccina și cei de 16 ani


Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, a explicat modul în care va decurge a treia etapă a campaniei de vaccinare. Medicul spune că va exista o listă de așteptare, vor fi persoane care vor avea prioritate și, înainte de programarea finală este posibil ca persoanele înscrise să primească în prealabil o estimare de programare. În plus, Valeriu Gheorghiță spune că se pot vaccina și persoanele din grupa de vârstă 16-18 ani, dar numai în anumite centre.

Acum vorbim de Timișoara, Baia Mare, Petroșani, Cluj, Zalău, Brașov și Giurgiu. Acestea sunt municipiile unde am decis să deschidem și etapa a treia, având în vedere că existau centru în care erau locuri libere. Și atunci, ținând cont că incidența cazurilor era foarte crescută, disproporționat crescută față de restul țării, am decis să ocupăm toate locurile, încât să accelerăm în acele localități campania de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Va fi creată o listă de așteptare

Coordonatorul campaniei a explicat faptul că va fi creată o listă de așteptare pentru persoanele care se vor vaccina în etapa a treia.

Din 15 martie orice cetățean se poate programa. Va începe să funcționeze cu o „listă de așteptare”. Ce înseamnă „lista de așteptare”? Fiecare centru de vaccinare are un anumit număr de locuri libere. Atunci când acele locuri libere se ocupă, se activează automat lista de așteptare. Ca atare, persoanele optează în momentul în care se înscriu în platforma informatică, și își fac cont, să se vaccineze într-un anumit centru. Dacă locurile sunt ocupate, se vor înscrie pe lista de așteptare într-o ordine cronologică.

Fiecare persoană va vedea câte alte persoane sunt în fața lor, din punct de vedere numeric, iar din platformă se va genera și un mesaj în care persoanei i se transmite data estimativă, intervalul estimat de timp în care ea va putea fi vaccinată în respectivul centru. De exemplu, în următoarele 3 săptămâni”, a explicat medicul.

Astfel, din lista de așteptare, în momentul în care se eliberează locuri, vor fi notificate mai întâi persoanele vulnerabile, persoanele cu vârste de peste 65 de ani, cu boli cronice sau persoanele cu dizabilități.

Pe 75% din locurile libere din acel centru. Pe restul 25% sunt notificate persoane care sunt programate și care aparțin de activități esențiale. Dacă rămân locuri libere neocupate în acel centru, sunt notificate în ordine cronologică persoanele care sunt în lista de așteptare și care aparțin de etapa a treia.

Se pot vaccina și persoane de 16 ani, dar doar în anumite centre

Putem programa și persoanele începând cu vârsta de peste 16 ani, însă doar în centrele în care există vaccinuri de la Pfizer, pentru că este singurul vaccin care are autorizare pentru această grupă de vârstă, 16-18”, a adăugat acesta.


Comentarii Facebook