Știați că există alimentele care pot fi consumate în siguranță și după data de expirare?: „Păstrate în condiții favorabile, sunt numai bune de mâncat”


Românii aruncă anual peste 2,5 milioane de tone de mâncare la gunoi. O risipă alimentară imensă, mai ales acum, când toate produsele se scumpesc pe zi ce trece. 

Specialiștii spun că de foarte multe ori risipa se face și din necunoștință de cauză, spre exemplu, aceștia susțin că mulți români nu știu că nu toate alimentele expirate ar trebui aruncate la ghenă, unele putând fi consumate în siguranță cu mult după data inscripționată pe ambalaj

Sunt alimente care pot fi consumate și după ce scrie pe ambalaj, după termenul de valabilitate, pentru că termenul de valabilitate e pus de producător și producătorul își ia întotdeauna o marjă de siguranță pentru a nu îmbolnăvi consumatorul”, declară director general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, Nastasia Belc, potrivit Digi24. 

Iaurturile

Iaurturile, de exemplu, dacă sunt nedeschise, bineînțeles, depozitate în frigider corespunzător, ele se acidifiază, crește cantitatea de acid lactic, ceea ce nu este rău, acidul lactic fiind un conservant la rândul lui și deci nu e nicio problemă cu iaurturile.

Pâinea și panificțiile fără umplutură

Foarte mare risipă alimentară este la pâine. Pâinea, dacă se usucă, poate fi transformată imediat în pesmet. Problema e de manipulae și de igiena mediului alimentar. Frigiderele să fie curate, să fie curat în bucătărie, de exemplu. Deci pâinea se poate transforma în crutoane, să zicem, și să fie depozitată. Pâinea poate fi ținută la frigider, iar atunci ține mai mult decât scrie pe etichetă.

Alimentele congelate și conservele

Mai sunt conservele, care și ele pot fi utilizate un timp mai îndelungat. Sau, dacă facem mai multă mâncare, să o congelăm și să o consumăm în continuare. Alimentele congelate pot sta și câteva luni de zile. Păstrate în condiții favorabile, sunt numai bune de mâncat. S-ar putea să nu mai aibă gustul foarte, foarte bun, acela de proaspăt pe care îl știm. Nu ne îmbolnăvim, dar ar fi bine totuți să facem mai puține sarmale, în două luni ar fi mai bune congelate decât în șase luni.

Alimente care nu expiră, cum ar fi mierea

Și la miere este o problemă pentru că, odată borcanul desfăcut. din cauza igienei precare, au fost cazuri de botulism la miere. Igiena contează foarte mult, igiena mediului alimentar contează foarte mult ca să păstrăm mai mult alimentele”, a mai declarat Nastasia Belc.


Comentarii Facebook