Scumpirile îi îndepărtează şi mai mult pe români de cabinetele stomatologice! Ce servicii stomatologice sunt decontate de CNAS


După pandemie au explodat preţurile și la serviciile stomatologice. O simplă consultaţie şi o curăţare a dinţilor poate să coste aproape 1.000 de lei. Tarifele au crescut cu 30% într-un moment în care, oricum, doar unu din zece români se duc preventiv la dentist.

Nici când încep problemele, românii nu prind curaj să meargă la dentist. Doar şase din zece orăşeni se duc la medic când îi dor dinţii. Durerea cea mare este în mediul rural. Mai bine de jumătate dintre românii din mediul rural nu obişnuiesc să meargă la stomatolog. Îngrijorător este că neglijează şi sănătatea celor mici. 70% dintre copiii de la sate nu au fost niciodată la dentist, scrie Observator.

Preţurile care s-au mărit foarte mult îi ţin şi ele departe de cabinet pe români. 

„Au fost două valuri mari de scumpiri. În primul rând cu pandemia, tot ce ţinea de sterilizare, dezinfecţie... Au explodat preţurile, există procente inclusiv pana la 30%. Ulterior, cea de-a doua cu inflaţia care a apărut, a apărut o scumpire a materiilor prime de plombă, pentru obturaţii, de amprentare, undeva 5-10% procentual", adaugă Dr. Alin Gabor, medic stomatolog, pentru sursa citată.

Stomatologii cred că vor mai urma scumpiri, dacă vor fi aprobate modificările fiscale care prevăd, printre altele, creşterea impozitului pe profit.

De vara aceasta, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează mai multe servicii stomatologice, chiar şi pentru cei neasiguraţi. Obturații, anestezii, extracții şi proteze dentare. O noutate este şi decontarea detartrajului cu ultrasunete și a tomografiilor dentare.

Servicii stomatologice decontate de CNAS

  • extracții 
  • obturații
  • anestezii
  • proteze dentare (gratuit o dată la patru ani)
  • detartraj cu ultrasunete
  • tomografii dentare

Consultațiile medicale sunt gratuite o dată pe an. Copiii până la 18 ani beneficiază de decontarea integrală a tratamentelor dentare și vor primi consultații gratuite de două ori pe an. 

Comentarii Facebook