S-a înregistrat al patrulea deces cauzat de variola maimuței. Peste 18.000 de oameni bolnavi, la nivel global


Luni, 1 august, a fost confirmat al patrulea deces provocat de variola maimuței. Este vorba de un tânăr din India care a murit la scurt timp după ce s-a îmbolnăvit. Conform datelor oficiale, acesta este cel de-al patrulea caz de decez cauzat de variola maimuței, în cadrul actualului val epidemic cauzat de această boală. 

Primele deceze au fost înregistrate săptămâna trecută, când Spania a fost ptima țară care a raportat două decese în timp ce Brazilia a anunțat prima victimă răpusă de variola maimuței. Decesul raportat în India este primul raportat în Asia. La data de 23 iulie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat această epidemie drept „o urgență sanitară globală”.

Citește și: Organizația Mondială a Sănătății a declarat variola maimuței „o urgență sanitără globală”

Familia tânărului răpus de boală ar fi anunțat prea târziu autoritățile 

Bărbatul indian, în vârstă de 22 de ani, a murit sâmbăta trecută, a declarat ministrul finanţelor din statul Kerala în faţa reporterilor, adăugând că guvernul local a plasat în izolare 21 de persoane care au intrat în contact cu victima.

Ministrul Sănătăţii din Kerala, Veena George, a declarat duminică în faţa jurnaliştilor că familia victimei le-a dezvăluit autorităţilor în ziua precedentă că tânărul fusese testat pozitiv în Emiratele Arabe Unite înainte de a se reveni în India. „Victima a ajuns în Kerala pe 21 iulie, dar a mers la spital abia pe 26 iulie, când prezenta deja o stare de oboseală şi febră”, a dezvăluit ministrul K. Rajan, adăugând că nu există motive de panică, întrucât niciunul dintre contacţii principali nu prezintă simptome. 

OMS: Peste 18.000 cazuri de boală, raportate de 78 de țări

OMS a anunţat la sfârşitul lunii iulie că 78 de ţări au raportat în total peste 18.000 de cazuri de variola maimuţei, majoritatea fiind depistate în Europa.

Specialiştii de la OMS au precizat că virusul variolei maimuţei cauzează o boală ce prezintă mai puţine simptome severe în comparaţie cu variola umană şi că acest virus este întâlnit în principal în centrul şi în vestul Africii. Boala se transmite de la animale la oameni.

Cum se transmite variola maimuței

Transmiterea de la om la om are loc prin:

  • Contact direct cu fluide corporale;
  • Contact direct cu leziuni ale pielii sau cu suprafeţe ale mucoaselor interne, precum cele de la nivelul nasului şi al gâtului;
  • Microsecreţii respiratorii;
  • Obiecte contaminate.

Comentarii Facebook