Miercuri 24 Aprilie

România e în stadiu pre epidemic! Noi reguli de testare pentru coronavirus, pe baza recomandărilor Comisiei Europene


Algoritmul de testare pentru COVID-19, internare și externare a fost actualizat.

”În vederea optimizării activităților de testare pentru COVID-19, de internare și de externare, va rugam sa respectați următorul algoritm:

1. Recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19: Aceste recomandări au la baza documentul elaborat de Comisia Europeană, pe baza sfatului științific oferit de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC).

În acest moment România se află în stadiu pre epidemic, înregistrându-se cazuri de import și cazuri de transmitere locală restransa (generatia 2, 3 și 4), neexistând încă dovezi de transmitere intracomunitară sustinuta.

În aceste condiții strategia trebuie sa fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitării transmiterii, și pe obținerea de dovezi de transmitere comunitară detectata.

Astfel, prioritizarea testării în ordine descrescătoare a importanței este următoarea:

1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internațională;

2. Contacti apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;

3. Personal medico-sanitar simptomatic;

4. Cazuri de pneumonie fără altă etiologie, din TOATE categoriile de vârstă și din TOATE spitalele;

5. Cazuri de SARI fără altă etiologie, din TOATE categoriile de vârstă și din TOATE spitalele;

6. Persoane instituționalizate simptomatice

7. Pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare.

Testarea se face DOAR la recomandarea medicului, atat în sistemul public, cât și din cel privat de sanatate”, se arată în documentul Institutului Național de Sănătate Publică din România.

Algoritm testare, internare, externare_27.03.2020-page-001.jpgAlgoritm testare, internare, externare_27.03.2020-page-002.jpgAlgoritm testare, internare, externare_27.03.2020-page-003.jpg

Comentarii Facebook