Relaxările sunt doar o pauză? Alexandru Rafila: „În toamnă s-ar putea să asistăm la un nou val al pandemiei”


Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a declarat că este posibil ca în toamnă să se repete scenariul de anul trecut când pe timpul verii au scăzut cazurile noi de COVID-19, iar toamna să avem parte de un al treilea val al pandemiei. 

Se repetă, probabil, scenariul de anul trecut, doar că cifrele sunt mult mai mici pentru că deja o parte din populație este imunizată, chiar dacă România nu este printre țările cu un procent important, vedeți că avem vreo patru milioane și ceva de persoane care au fost vaccinate până în momentul de față.

Comparați, de exemplu, cu Franța care are 30 de milioane din 60 vaccinate, jumătate din populație a fost deja imunizată.

În mod evident trebuie să ne pregătim și să continuăm campania de vaccinare până în toamnă și dacă se va atinge acel prag psihologic de 10 milioane cu atât mai bine, dar din ce vad eu nu cred că aderența la vaccinare va fi extraordinară în continuare, dacă nu se găsesc noi căi de comunicare, de atragere a oamenilor să se vaccineze, mai ales în mediul rural”, a declarat Alexandru Rafila, luni seară, la Digi24.

Al treilea val al pandemiei în toamnă?

Rafila nu exclude posibilitatea apariției unui al treilea val al pandemiei. Acesta a mai spus și cu trebuie să insiste pe vaccinarea populației din mediul rural.

Eu de la început am zis că nu trebuie să facem pariuri apropo de termene și cifre, trebuia să păstrăm cadența vaccinărilor.

În mediul rural trebuie insistat și găsit parteneriatul cu autoritățile locale, care să genereze interes general pe de-o parte, iar pe de altă parte tot acest festivism legat de performanțele campaniei ar trebui să înceteze pentru că descurajează oamenii care au impresia că lucrurile au intrat la normal.

Chiar dacă o să avem o acoperire vaccinală de 30-40% cel mult, în toamnă, atunci s-ar putea să ne gândim să asistăm la un val, care sper eu să fie mic, dar nu pot să exclud nici un scenariu, nu trebuie să excludem mutațiile. Pot fi mutații care să se transmită mai ușor sau să fie mai puțin respondente la vaccin”, a explicat medicul Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OMS a fost întrebat și dacă va exista o a treia doză de vaccin anti-COVID-19, iar acesta a spus că deocamdată nu a fost emisă o recomandare în acest sens.

Comisarul pentru sănătate, într-un răspuns pentru Parlament, a spus că în prezent nu există nicio recomandare de la nivelul Centrului European pentru Controlul Bolilor pentru a treia doză și nu se exclude necesitatea în timp, dar în momentul de față nu se pune această problemă”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta a ținut să precizeze că mandatul României la OMS va înceta zilele viitoare, când va avea loc Adunarea Mondială a Sănătății, iar locul țării noastre urmează să fie ocupat de alt stat.


Comentarii Facebook