Recomandare OMS: Contactul piele pe piele la naștere, în locul incubatorului, crește șansele bebeluşilor prematuri


Specialiștii OMS au transmis noi recomandări privind îngrijirea bebelușilor născuți prematur. OMS susține că șansele de supraviețuire ale micuților cresc atunci când contactul piele pe piele, imediat după naștere, înlocuiește incubatorul.

Contactul piele pe piele este de preferat în locul unui incubator în cazul bebeluşilor născuţi prematur, a recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), notează Reuters.

OMS a cerut o schimbare radicală a modului în care îngrijirile la terapie intensivă neonatală sunt acordate bebeluşilor prematuri. Agenţia a stabilit că prin permiterea ca mamele sau alţi îngrijitori să rămână aproape de bebeluşii prematuri de la naştere, fără separare, oferă „beneficii majore pentru sănătate”, a declarat Karen Edmond, medic şi pediatru OMS, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

Îmi place să gândesc astfel: prima îmbrăţişare cu un părinte nu este doar importantă din punct de vedere emoţional, ci este absolut esenţial pentru îmbunătăţirea şanselor de supravieţuire şi a sănătăţii bebeluşilor care sunt prea mici şi născuţi prematur", a subliniat ea.

Această nouă recomandare privind modul de îngrijire a bebeluşilor născuţi înainte de săptămâna 37 de sarcină sau cu o greutate mai mică de 2,5 kilograme se aplică în toate situaţiile, a subliniat OMS.

Contactul imediat piele pe piele trebuie asigurat „chiar şi pentru bebeluşii cu dificultăţi de respiraţie” , a afirmat OMS, insistând că „bebeluşii au nevoie de contact strâns cu mama lor încă de la naştere" .

Naşterile premature reprezintă o „problemă urgentă de sănătate publică" care afectează 15 milioane de bebeluşi în fiecare an, adică una din 10 naşteri, potrivit OMS.

Comentarii Facebook