Pericolul ascuns din tradiționala zacuscă: „Bacteria atacă nervii, slăbește mușchii feței, gura, ochii”


Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la bacteria care poate fi regăsită în zacuscă și cârnați. Aceasta este cel mai des întâlnită iarna. 

Gospodinele din România au pregătit deja sacusca pentru iarnă, dar și alte preparate pentru a fi consumate în perioada rece a iernii. Cu toate acestea, inclusiv conservele pe care le găsim în magazine ne pot pune viața în pericol. Bacteria regăsită în cadrul acestora pot duce la boala numită botulismul. Aceasta atacă nervii organismului.

Botulismul este o boală care se transmite prin alimente care sunt conservate în condiții de anaerobioză. Acestea pot fi la conserve de pește, pastă de pește, cârnați și am avut cazuri când au fost găsite și în lucruri conservate în gospodării. Bacteria care determină această boală se dezvoltă în lipsa oxigenului iar boala este de fapt determinată de toxina acestei bacterii care atacă sistemul nervos central”, transmite prof. Univ. Dr. Carmen Dorobăț, potrivit DC Medical

Boala este întâlnită în special iarna pentru că este perioada în care oamenii consumă mai multe conserve, iar dacă nu suntem atenți la calitatea de aliment din conservele respective”, a mai explicat aceasta. Specialiștii ne recomandă să fim foarte atenți la zacusca făcută în casă pentru că în momentul în care se face acea sterilizare în cuptor poate apărea această bacterie. 

Semnele și simptomele pentru botulism pot include

  • Dificultăți la înghițire;
  • Slăbiciune musculară;
  • Vedere dublă;
  • Pleoapele înclinate;
  • Vedere încețoșată;
  • Dificultăți de vorbire;
  • Dificultăți de respirație;
  • Dificultate în mișcarea ochilor.

Comentarii Facebook