Raport alarmant OMS - Zeci de mii de tone de deșeuri medicale ne pun în pericol planeta


Un raport OMS arată că s-au adunat zeci de mii de tone de deșeuri medicale folosite în pandemia Covid, care amenință sănătatea umană și mediul înconjurător. Trusele de testare, seringele, flacoanele vechi de vaccin și multe alte materiale folosite în timpul pandemiei au ajuns să pună în pericol umanitatea. 

OMS spune că deșeurile medicale COVID ne expun riscurilor

Anumite materiale (care ar putea fi de asemenea infectet cu coronavirus) pot să expună muncitorii din domeniul medical la tot soiul de riscuri precum arsuri, răni provocate de ace și contactarea unei game mari de germeni, arată raportul făcut de OMS. 

De asemenea, toate comunitățile care se află în proximitate spațială față de spațiile de depozitare a deșeurilor pot fi afectate de aerul contaminat din pricina arderii acestora, cât și de apa contaminată.

Raportul apelează la reforme și investiții prin care să se reducă folosirea plasticului care poate deveni principalul purtător al virusului și în schimb să se înceapă folosirea cât mai rapidă a echipamentelor de protecție fabricate din materiale reutilizabile. 

OMS estimează că până la finalul anului trecut au fost folosite aproximativ 87.000 de tone de echipamente de protecție, din care mai mult de jumătate se estimează că au ajuns până la urmă a fi deșeuri. 


Comentarii Facebook