Rafila, referitor la ridicarea tuturor restricțiilor: Eu am propus o renunţare etapizată la aceste restricţii. S-a considerat că nu mai este cazul


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a delcarat că o creștere a infectărilor în Europa poate să devină preocupantă, dacă vor exista mai multe cazuri grave și implicit mai multe cazuri de spitalizare.

El susține că a propus o relaxare treptată a restricțiilor, ceea ce nu s-a întâmplat: „Eu am propus o renunțare etapizată la aceste restricţii. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este niciun fel de problemă (...). Probabil s-a bazat pe o analiză, nu ştiu să vă spun mai multe detalii, dar asta este situaţia, ne-o asumăm cu toţii”.

Întrebat pe ce s-a bazat când a decis ridicarea bruscă a tuturor restricţiilor, Rafila a răspuns: „În primul rând, trebuie să clarificăm că nu Ministerul Sănătăţii a decis acest lucru, a fost o decizie a Guvernului României de a nu mai prelungi starea de alertă, iar consecinţa încetării stării de alertă a fost şi anularea acestor restricţii, care au funcţionat pe durata stării de alertă. Noi din punct de vedere profesional, medical, am continuat să recomandăm câteva lucruri pe care le considerăm esenţiale în această perioadă, când există încă transmitere comunitară a infecţiei cu noul coronavirus, chiar dacă numărul de cazuri a scăzut, observăm că totuşi câteva mii de cazuri înregistrate zilnic nu sunt puţine şi până această transmitere comunitară nu încetează, adică îmbolnăvirea poate să se întâmple oriunde, datorită prezenţei de persoane care sunt infectate, atunci, în mod evident, recomandările noastre sunt în continuare aceleaşi, respectiv utilizarea măştii în spaţiile închise şi mijloacele de transport în comun, evitarea aglomeraţiilor, igiena individuală”.

A existat sau nu în Guvern un acord privind ridicarea tuturor restricțiilor?

Eu am expus aceste argumente chiar cu o săptămână înainte de ridicarea stării de alertă şi am propus o renunţare etapizată la aceste restricţii. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este niciun fel de problemă, lucrurile sunt aşa cum le cunoaştem cu toţii. Mie îmi pare bine că ne-am reîntors la viaţa normală, important este să o facem cu precauţie, cu responsabilitate, încât să nu punem în vreun fel în pericol sănătatea publică şi să asistăm la o creştere a numărului de cazuri internate în spitale”, a afirmat ministrul Sănătății.

Ministrul a spus că nu a fost vorba de recomandarea nimănui (de a ridica toate restricțiile în același timp) ci a fost „pur și simplu” o perioadă în care nu a fost nevoie de prelungirea stării de alertă.

Probabil s-a bazat pe o analiză, nu ştiu să vă spun mai multe detalii, dar asta este situaţia, ne-o asumăm cu toţii şi important este să avem un mesaj către populaţie, consistent, inclusiv prin exemplul personal, cred că şi asta e foarte important pentru toţi membrii Guvernului, pentru reprezentanţii autorităţilor publice, să dea un exemplu personal de responsabilitate, să utilizeze masca în interior şi cred că putem să trecem cu bine peste această perioadă, sper ca acest trend descendent să continue şi numărul de cazuri din spitale să nu înceapă din nou să crească. Ăsta cred că trebuie să fie principalul lucru pentru care trebuie să lucrăm cu toţii. E mai puţin semnificativă acum o analiză de natură politică, cum îmi sugeraţi dvs., important este să avem un răspuns favorabil în ceea ce priveşte sănătatea publică”, a continuat el.

„Probabil, este vorba despre mai multe elemente”

Unul - cred că cel mai important - a fost legat de scăderea rapidă a numărului de cazuri înregistrate în ultimele două-trei săptămâni, care a dus la această decizie şi cred că motivaţia legată de ridicarea stării de alertă a fost legată şi de faptul că ea dura deja de doi ani de zile”, a spus acesta, potrivit News.ro.

El a fost întrebat, de asemenea, dacă se aşteaptă să existe un val şase al pandemiei, în contextul în care în Franţa, Germania, Italia, Austria a început să crească din nou numărul de infectări, iar în China sunt din ce în ce mai multe cazuri, însă acesta a răspuns că încă nu se poate vorbi despre un alt val al pandemiei.

Citește și: După ce s-au ridicat toate restricțiile, Ministrul Sănătății: Un eventual val șase de COVID poate fi luat în calcul din toamnă


Comentarii Facebook