Rafila a anunțat un plan pentru distribuirea pastilelor cu iod. Comprimatele vor ajunge la direcțiile de sănătate din țară


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni, 21 martie, referitor la distribuirea pastilelor cu iod, că în primă fază doar un producător va distribui comprimatele necesare pe piața farmaceutică din România. El a mai spus că producătorul în cauză, Antibiotice Iași, a produs într-un timp foarte scurt aproximativ 30 de milioane de pastile. Rafila a mai precizat că pastilele vor ajunge la direcțiile de sănătate publică, iar tratamentul cu astfel de pastile se va face doar pentru gravide și copii. 

Ele ajung, într-o primă fază, sunt distribuite de producător Antibiotice Iaşi şi le mulţumim pentru efortul pe care l-au făcut întrucât, într-un timp foarte scurt, să producă 30 milioane de comprimate. Ajung la direcţiile de sănătate publică şi căutăm calea cea mai uşoară încât ele să poată să ajungă la populaţia beneficiară”, a declarat Ministrul Sănătății.

Iodul trebuie administrat într-un timp foarte scurt, în cazul unui incident. Nu trebuie administrat la toată lumea. Se ia din timp. Insist şi asupra acestui lucru. Este extrem de important, dar dacă va fi nevoie, atunci trebuie să existe, mai ales pentru copii, pentru femeile gravide. Ne gândim la o formulă care să permită acest lucru. Sigur că Ministerul Sănătăţii nu are capacitatea să facă aşa ceva, iar hotărârea de Guvern care prevede această distribuţie finală se face împreună cu prefecturile şi cu inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a afirmat Alexandru Rafila, luni, 21 martie, la Parlament.

Ministrul Sănătății a mai adăugat și că i se pare o idee foarte bună ca medicii de familie să fie implicați în această situație: „Da, cred că este o idee foarte bună. Mi se pare normal”, potrivit News.ro.


Comentarii Facebook