Duminica 28 Aprilie

Profesorul Leon Dănăilă, despre preparatele specifice sărbătorilor: ,,Să le integrați într-un mod echilibrat în dieta voastră”


Celebrul neurochirurg Leon Dănăilă a vorbit despre alegerile alimentare ale românilor din perioada sărbătorilor.

Acesta s-a întrebat dacă există un model de regim alimentar care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții, menționând însă că deși există numeroase campanii pentru a promova mâncatul sănătos, oamenii tind să își păstreze obiceiurile alimentare.   

„Dragii mei, în această perioadă festivă, când pregătirile pentru sărbători aduc bucurie și aroma delicioasă a preparatelor tradiționale, vă împărtășesc o mică reflexie despre alegerile noastre alimentare.

În ultima perioadă, am observat numeroase eforturi de a reduce consumul de grăsimi și zaharuri, în special prin intermediul unor campanii finanțate din fonduri guvernamentale, desfășurate în mass-media, școli, clinici medicale și alte locuri publice.

Cu toate acestea, atitudinile și obiceiurile alimentare ale persoanelor din multe state occidentale rămân relativ constante. Tradițiile și normele socioculturale, împreună cu gustul plăcut, disponibilitatea, accesibilitatea și costurile reduse ale anumitor produse, reprezintă obstacole în implementarea propunerilor de schimbare.

În căutarea unei alternative benefice, mă întreb: există un model de regim alimentar care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții?”, a explicat medicul.

Medicul a dezvăluit că putem consuma liniștiți alimentele tradiționale sezonului festiv, însă este extrem de important să păstrăm un echilibru. 

„Studii epidemiologice anterioare au indicat că regimul alimentar mediteraneean a avut un impact pozitiv asupra reducerii obezității și, implicit, a deficitelor cognitive.

Așadar, în această zi specială de Crăciun, când tradițiile culinare ating culmile gustative, vă încurajez să vă bucurați de preparatele delicioase, însă să le integrați într-un mod echilibrat în dieta voastră.

Modelul mediteraneean, bogat în fructe, legume, grăsimi sănătoase și proteine, poate fi o inspirație pentru un stil de viață sănătos și plin de energie. Sărbători fericite și un Crăciun plin de gusturi delicioase, dar și de alegeri înțelepte pentru sănătatea noastră!”, a transmis apreciatul neurochirug.


Comentarii Facebook