Profesorul Adrian Streinu Cercel despre cancerul de col uterin și vaccinarea anti-HPV. A vorbit pe șleau despre frica de vaccin


Managerul Institutului “Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a spus că în România sunt înregistrate anual 5000 de cazuri noi de cancer de col uterin, iar 1.740 de decese sunt cauzate anual de această boală în România.

Profesorul a vorbit pe șleau despre modul de transmitere a virusului HPV ( human papillomavirus), responsabil de 100% dintre cancerele de col uterin. 

În anul 2008 s-a primit premiul nobel pentru că un profesor a stabilit cât se poate de clar corelația între HPV și cancerul de col uterin. Lucrurile au fost cât se poate de bune pentru că au apărut și primele două vaccinuri împotriva acestui virus care afectează 8 din 10 persoane. Cum afectează acest virus? E foarte simplu. Se spune că în principal prin contact sexual, dar nu este total corect, pentru că se transmite și prin ”manum proprio”, adică cu mâna. Și ce face omul cu mâna? Se simte și el bine din când în când. E de-adevăratelea! Și a mai apărut un medic american, care le-a spus medicilor că Doamne Doamne înainte să facă omul a făcut microorganismele și nu a făcut puține, a făcut vreo 2 -3 miliarde. Din astea noi cunoaștem sub 0,5%, iar HPV -ul este unul dintre ele. HPV are peste 100 de serotipuri, din care unele dau cancer și altele dau vegerație, care sunt neplăcute și sunt mâncăcioase. 

Dacă ne aducem noi aminte cum se întâmplă un act sexual atunci trebuie să știm că atunci când se prinde viteză apar microleziuni la nivelul colului uterin. prin aceste microleziuni, fisuri, pătrunde acest virus care se cantonează exact la baza mucoasei și de acolo încep problemele și progresează. 

Nu toată lumea rămâne cu această infecție. În circa 2 ani de zile, lumera în general, peste 90% pierd acest virus, dar restul rămân cu virus. Ce se întâmplă cu cei care rămân cu virusul, indiferent că sunt bărbați sau că sunt femei? Pot să aibă parte de apariția cancerului”, a explicat profesorul, sâmbătă la Râmnicu Vâlcea, la un eveniment organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

Datele statistice arată că 5% dintre cele 12,7 milioane de cancer diagnosticate anual în întreaga lume sunt cauzate de o tulpină de HPV. Anual sunt 610.000 de cazuri noi de cancere, iar în România sunt peste 5.000 de cazuri. 

Cancerul de col uterin este pe locul trei ca incidență, după cancerul pulmonar și cel de sân, deci nu este ceva cu care să ne jucăm, mai ales că avem la îndemână un instrument, care se cheamă vaccinul, anti-HPV, care poate scoate din discuție aceste lucruri”, a mai spus profesorul. 

”Ce dă acest HPV: 100% dintre cancerele de col uterin diagnosticate anual, 88% din totalul cancerelor anuale, 70% din totalul cancerelor vaginale, 50% din cazurile de cancer penian, 48% din cazurile de cancer vulvar și mai adaugă și cancerul orofarincian. Ce constăm noi în ziua de azi? Că s-a mutat sexul vaginal la sexul oral. A fost un actor celebru care a spus că s-a îmbolnăvit de cancer orofaringian, pentru că a practicat sex oral”, a mai spus profesorul Adrian Streinu Cercel.

Acesta a mai spus că 8 din 10 persoane active sexual pot fi infectate la un moment dat cu cel puţin cu o tulpină de HPV (Human Papillomavirus).

8 din 10 persoane active sexual vor fi infectate la un moment dat cu cel puţin o tulpină de HPV. HPV este al doilea agent patogen responsabil pentru cancer, la nivel mondial. (...) Infecţia persistentă cu una dintre aceste tulpini este responsabilă pentru una din trei noi cazuri de cancer atribuit unei infecţii care apar în lume”, susține medicul.

El a mai spus că 72% din costurile de tratament sunt atribuibile cancerului de col uterin. “67,7% din costurile de spitale sunt de asemenea atribuibile cancerului de col uterin”, a mai transmis doctorul.

Pe vremea lui Nea Nicu nu aveam atâta cancer de col uterin, dar acum nu ne mai facem controale. Când vine un vaccin anti-HPV îi dăm cu piciorul. România asta a făcut. Vedem că avem 3.300 de cazuri noi pe an, din care mai mult de jumătate decedează din primul an. Sunt afectate fetele între 15 și 44 de ani. Peste 64% dintre tinerele de 14 -15 ani, după primul contact sexual se infectează cu HPV și până la vârsta de 44 de ani peste 86% dintre femei au trecut prin infecția cu HPV. Despre asta vorbim când facem referire la un vaccin care este fantastic și nu are legătură prea mare cu virusul. Este vorba despre o proteină de suprafață de la nivelul virusului, care are posibilitatea să se auto asambleze și formează o cochilie a virusului și față de acea cochilie organismul nostru face anticorpi, care ne protejează împotriva infecției cu HPV”, a mai adăugat Streinu Cercel.

Vaccinul anti-HPV se poate administra fetelor până la 14 ani și 11 luni în două doze, dar și mai târziu în trei doze. Acesta nu este compensat și costă circa 600 de lei o doză.

Comentarii Facebook