Miercuri 24 Aprilie

Primarul Emil Boc contestă scenariul realizat de cercetătorii UBB Cluj, privind evoluția pandemiei COVID


Primarul Emil Boc este sceptic că municipiul va ajunge la 6 cazuri la mia de locuitori, deci scenariul roșu, până în 27 septembrie.

Nu sunt un specialist, dar nu se corelează cu trendul de creștere, Ok, am crescut din 10 august, de la 0,3, în 16 septembrie la 2,15. Dar să crești din 16 septembrie în 27 septembrie la 6 la mie? Hmm. Nu am argumente și nu mi-a fost precizat un asemenea scenariu”, a declarat primarul Emil Boc. 

Previziunile cercetătorilor UBB Cluj prezentate în 9 septembrie 2021

Primarul Emil Boc a spus că nu a auzit despre cercetarea făcută de UBB Cluj.

Conform scenariului de bază al previziunii, care are drept fundament o valoare constantă a ratei de reproducere a virusului în luna septembrie (având la bază ipoteza conform căreia virusul se va răspândi cu aceeași „viteză” pe parcursul întregii luni septembrie ca și la finalul lunii august), rata de incidență la Cluj-Napoca ar putea trece de pragul de 6 la mie în prima zi a noului an universitar (6,1 la mie în data de 27 septembrie), apropiindu-se de valoarea de 8 la mie până 1 octombrie.

Pornind de la contagiozitatea mai ridicată a variantei Delta a virusului, scenariul pesimist construit de cercetătorii UBB-FSEGA, având la bază continuarea trendului crescător al ratei de reproducere, prevede posibilitatea existenței unei rate de incidență de 7,7 la mie până în data de 27 septembrie, urmând ca această valoare să treacă de pragul de 10 la mie până începutul lunii octombrie.

Scenariile mai optimiste pornesc de la ipoteza că rata de reproducere a virusului va intra pe un trend descrescător pe parcursul lunii septembrie atingând mediile istorice ale valorii R. Cele trei scenarii optimiste se diferențiază prin dimensiunea acestei scăderi. Scenariul „retragere (high)” presupune că această scădere va continua până la media valorilor istorice a R din perioadele de răspândire a celorlalte variante (mai puțin contagioase) ale virusului (perioade cu R>1). Scenariul „retragere (low)” pornește de la ipoteza puțin probabilă ca până la finalul lunii septembrie virusul va intra în retragere, adică valoarea R va fi sub 1. Ultimul scenariu denumit „retragere (average)” reprezintă simpla medie a celorlalte două scenarii optimiste. Conform celor trei scenarii optimiste, valoarea ratei de incidență la nivelul municipiului Cluj-Napoca va atinge 3,1 la mie (retragere-high), 2,2 la mie (retragere-average), respectiv 1,5 la mie (retragere-low) în data de 27 septembrie.

Comentarii Facebook