Prețul unor medicamente s-a triplat de la 1 august. Românii aleg să renunțe la tratament


Prețurile cresc din ce în ce mai mult, iar medicamentele nu sunt scutite de scumpiri. De la 1 august prețul a 3.000 de produse farmaceutice a crescut considerabil, unele ajungând să fie și de 3 ori mai scumpe. Medicamentele s-au scumpit în medie de la 40 de lei la 90, iar creșterea a avut un impact deosebit de puternic mai ales asupra pensionarilor 

,,Media de creştere este de la 40 de lei la 90 de lei pe reţetele normale. Reglări de preţ au mai fost, însă o creştere masivă cum este acum nu a mai fost. Şocul iniţial a fost major. Impactul se simte, am avut oameni care au plecat din farmacie”, a  declarat managerul unui lanț de farmacii, pentru ziarul financiar.

Astfel, din cauza scumpirilor mulți români aleg să renunțe la tratament.

,,Unele s-au scumpit foarte mult. Riscul este ca pacienţii să taie medicamente de pe listă“ ,a adăugat un farmacist.

Potrivit farmaciștilor cele mai ridicate prețuri sunt la medicamentele autohtone,  fiind scumpiri de până la 80%. Toate medicamentele perfuzabile, produse în țară au suferit creșteri considerabile ale prețurilor, de cel puțin 40%.

Producătorii de medicamente atribuie aceste scumpiri creșterii prețurilor materiei prime și a materialelor utilizate în procesul de producție al farmaceuticelor.


Comentarii Facebook