Octavian Jurma:„Să sperăm că Omicron este mai milostiv cu noi și copiii noștri decât sunt autoritățile”. Medicul a calculat când ajungem la vârful valului


Specialistul consideră că în urma recordului de joi, când au fost 19.105 cazuri noi de Covid, în debutul săptămânii viitoare ar putea apărea 15.000 de cazuri noi încă de luni. Așadar, medicul Octavian Jurma se așteaptă să depășim în această săptămână recordul valului 4-Delta. 

Mă aștept să depășim săptămâna aceasta recordul valului 4-Delta și să trecem și pragul de 20.000 de cazuri noi cel târziu sâmbătă, pentru că în această săptămână urma să fie vizibil impactul deschiderii școlilor care a amplificat impactul petrecerilor de revelion. Este însă șocant faptul că rata de pozitivare a depășit în mijlocul săptămânii rata de pozitivare de luni! Aceasta creștere imensă în timpul săptămânii are așadar loc pe fondul scăderii numărului de teste. Astfel, în ciuda retoricii oficiale, numărul de teste scade ușor în timpul săptămânii după vârful raportat marți”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

comparatie delta omicron.jpeg

Medicul critică atitudinea autorităților față de creșterea cazurilor 

Octavian Jurma consideră că autoritățile nu sunt îngrijorate și anunță liniștite că nu sunt destule cazuri în spitale ca să treacă școlile din urban în online. Asta în condițiile în care, după părerea sa, în județe precum Timiș jumătate din focare sunt în școli. Jurma spune că recordul de joi înseamnă că debutul săptămânii viitoare ar putea avea loc la 15.000 de cazuri noi încă de luni, iar marți e posibil să depășim 30.000 de cazuri pe zi.

Absența discursului miraculos al Președintelui mai înseamnă că numărul de cazuri va continua să crească până îi va stârni iarăși îngrijorarea. Nu știm care este noul nivel de îngrijorare al Președintelui României, dacă mai există, dar dacă mai exista probabil va fi exprimat tot în varful valului”, declară medicul. 

Când ajungem la vârful valului 5 al pandemiei

Dacă avem noroc, avem și o veste bună. Vestea bună este că suntem la 2 maxim 3 săptămâni distanță de vârful valului 5. Să sperăm deci că Omicron este mai milostiv cu noi și copiii noștri decât sunt autoritățile. Cei care nu vor să se bazeze pe noroc și mila virusului sunt deja în scenariu roșu de familie până revenim sub 1 la mie”, a mai scris Octavian Jurma, pe Facebook.

Potrivit specialistului: „Masca FFP2+vaccin = cea mai bună protecție ca să traversăm valul 5 în siguranță. În această perioadă orice interacțiune fizică fără masca FFP2 este un risc major de infectare”. 


Comentarii Facebook