Miercuri 24 Aprilie

Numărul cazurilor de gripă e în continuă creștere. Ministrul Sănătății: „Avem şi câteva decese înregistrate”


Alexandru Rafila, a afirmat luni seara că România se află în a treia săptămână consecutivă de creştere „abruptă” a cazurilor de gripă și că deja s-au înregistrat decese cauzate de această boală. Ministrul a mai adăugat că nu există semnale dinspre farmacii conform cărora ar fi penurie de medicamente precum antitermice sau antiinflamatorii.

„Avem şi câteva decese înregistrate în urma acestei infecţii în cursul sezonului, iar acum ne aflăm în a treia săptămână de creştere consecutivă abruptă, care probabil va depăşi media multianuală. O să vedem rezultatele raportării de joi, ca să ştim unde ne aflăm. Este, de fapt, un sezon superpozabil faţă de sezonul anterior, cu o diferenţă care este legată de momentul în care această creştere s-a produs. 

Anul trecut, această creştere s-a înregistrat cu trei săptămâni mai devreme decât în acest an. Opinia mea şi a colegilor care lucrează în zona de epidemiologie este că, începând de peste încă o săptămână, numărul acestor viroze va începe să scadă, este o evoluţie aşteptată”, a afirmat Alexandru Rafila, luni seară, la TVR Info, potrivit News.ro.

El a precizat că planurile stabilite în timpul pandemiei de COVID pentru stoparea extinderii virozelor în spitale sunt puse în aplicare. 

„Până la urmă, măsurile luate la nivelul unităţilor sanitare, inclusiv limitarea vizitelor în unităţile sanitare, nu sunt luate decât ca să protejeze pe de o parte personalul medical, pe de altă parte pacienţii, iar unităţile sanitare au un plan pe care l-am spus în funcţiune încă din timpul pandemiei COVID, încât pacienţii cu viroze respiratorii să fie separaţi, dacă se poate, grupaţi şi separaţi de restul celorlalţi pacienţi”, a adăugat Rafila. 

Ministrul a spus că autorităţile monitorizează şi consumul de medicamente, pentru a afla dacă există medicamente lipsă.

Comentarii Facebook