Ne așteaptă un sezon greu de gripă. Medicii recomandă vaccinarea: „Toţi ne putem infecta, mai ales că interacţionăm şi pot apărea complicaţii”


Medicii se așteaptă la un sezon greu de gripă, dar vestea bună este că pentru prima dată după mult timp vaccinul a ajuns la timp, iar imunizarea a început chiar astăzi. Serul este gratuit pentru copii, bătrâni şi cei care au boli cronice. Toţi ceilalţi îl pot cumpăra de la farmacie şi se pot vaccina la medicul de familie.

„Pot apărea complicaţii”

Pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele peste 65 de ani, gravidele, copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire precum şi personalul medical sau personalul medical sau de îngrijire care lucrează în aceste centre”, explică ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Persoanele care nu se încadrează în categoriile de risc găsesc vaccinul antigripal în farmacii, o doză costă aproximativ 65 de lei. Vaccinul cumpărat din farmacii este administrat gratuit de medicul de familie.

În fiecare an, da. Chiar este important, este benefic, pentru mine a fost şi va fi, îl fac la locul de muncă. Şi pe cel mare de două ori şi pe cel mic de o dată”, declară un pacient, potrivit Observator. 

Care sunt cele mai vulnerabile categorii de persoane când vine vorba de gripă 

Vorbim de adulţi şi de copii, acesta poate fi administrat şi la copii de pediatru, se face jumătate din doză, de recomandat acum. Dacă se depăşeşete perioada de februarie şi vârful gripal este încă în toi se poate face încă un rapel”, explică un farmacist. 

Ministerul Sănătăţii a cumpărat un milion şi jumătate de doze de vaccin, iar mare parte din ele au fost deja distribuite în DSP uri şi în cabintele medicilor de familie. „Ne putem aştepta să fie mai multe cazuri ţinând cont de faptul că nu se mai foloseşte masca. Timpul de atingere a nivelului maxim de anticorpi este undeva la 21 de zile, depinde de ficare pacient în parte”, transmite medicul de familie Daciana Toma. 

Cum se manifestă gripa

Gripa vine cu simptome ca dureri musculare şi articulare, stare de rău general, durerei de cap şi dureri de ochi. „Vaccinul antigripal se referă la toată populaţia. Că sunt persoane vulnerabile şi care au un risc mai mare, sigur, e adevărat. Dar până la urmă toţi ne putem infecta, mai ales că interacţionăm şi atunci riscul să facem la un moment dat complicaţii există. Există pentru extremele de vârstă şi pentru copii şi pentru pentru persoanele în vârstă. Pentru toţi cred că este nevoie să ne vaccinăm”, recomandă medicul infecționist Adrian Marinescu. 

Anul trecut, s-au vaccinat un milion 500 de români, în condiţiile în care Minsiterul Sănătăţii cumpărase 2,5 milioane de doze. 


Comentarii Facebook