Mihaela Bilic a dezvăluit leguma perfectă pentru dietă! Românii o consumă des, însă modul de preparare e extrem de important
Celebra nutriționistă Mihaela Bilic a vorbit despre o legumă care poate fi extrem de eficientă în lupta cu kilogramele în plus.
Este vorba despre banala vânătă, una dintre legumele preferate ale românilor. Potrivit nutriționistei, leguma are sub 100 de calorii pe suta de grame, fiind un bun aliat al celor care doresc să piardă în greutate.
„Cum să nu transformi salata de vinete într-o maioneză. Din iunie până în octombrie, vinetele nu lipsesc de pe masa românilor, şi pentru că sunt legume de sezon şi pentru că avem o slăbiciune pentru ele. Împreună cu Italia și Spania, împărțim podiumul când vine vorba de consum de vinete european – măcar că suntem și noi premianţi la ceva.
Și mai e un amănunt de care trebuie ţinut cont: vinetele nu pot fi consumate crude! Tratamentul termic are rolul nu numai de a le schimba consistenţa, dar neutralizează și solanina, o substanţă toxică ce poate da indigestie. Prin urmare, vinetele se gătesc – fie coapte direct în flacără sau pe plită/grătar, fie băgate la cuptor, fie ca ingredient în nenumărate preparate culinare: tocăniţă, zacuscă, ghiveci, lasagna, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc.”, a explicat nutriţionist Mihaela Bilic.
Atenție! Salata de vinete poate fi un pericol pentru siluetă
Nutriționista a menționat însă că, deși caloriile din vinete sunt mici, salata de vinete se poate transforma într-o adevărată bombă calorică din cauza uleiului. Aceasta a venit și cu o serie de trucuri prietenoase cu silueta pentru a găti vinetele sau pentru prepararea acestei salate.
,,Un lucru trebuie subliniat: 100 g vinete au sub 30 cal, iar o lingură de ulei 100 cal (indiferent de ulei). Deci cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză? Pentru ca asta devine atunci cand încorporăm în ea jumătate de sticlă de ulei!
- în loc de ulei, frecaţi vinetele coapte cu 2 linguriţe de pastă de susan (tahina), au mai puţine calorii decât 2 linguri de ulei și avantajul ca albesc vinetele, le elimină iuţeala, le leagă şi le sporesc
- în cazul vinetelor gătite, opăriţile în prealabil 2 min in apa cu sare și apoi puneţi-le la scurs pe un şerveţel; nu vor mai absorbi ulei; acelaşi efect poate fi obţinut și punând sare pe feliile de vânătă, așteptați 15-20 min și ulterior le puteţi găti
- folosiţi un spray pentru ulei cu care sa pulverizaţi doar un strop de grăsime; preferaţi gatitul la cuptor, in felul asta nu riscaţi ca preparatul sa se ardă
- puneţi sos de roșii sau bulion în orice mâncare, e mai gustos si mai dietetic decât uleiul
- sterilizaţi borcanele de zacuscă prin fierbere la abur sau în cuptorul fierbinte, în felul asta se pot păstra în siguranţă chiar dacă ați redus cantitatea de ulei din reţetă la jumătate plus că va fi mai uşor de digerat fără atâta prăjeală.
Nu în ultimul rând, un sfat pentru vegetarieni: dacă vreţi vinete albe la culoare şi dulci la gust, se poate și fără gălbenuş de ou puneţi în salată de vinete jumătate de dovlecel fiert- are avantajul de a lega compoziţia fără să mai fie nevoie nici de mult ulei, nici de amestecat timp îndelungat", a menționat medicul nutriţionist.
1 Comentariu
Morcovul framantat, decojit si tras la razatoare, dar incet.