Medicii de familie din Cluj spun că își vor limita activitatea dacă nu vor fi plătiți de CNAS: ,,Plata parțială în proporție de 60-70%, este inacceptabilă


Medicii de familie din mai multe județe, inclusiv Cluj, amenință că își vor limita activitatea dacă Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu le va oferi plata integrală pentru activitățile  medicale pe care le-au prestat luna trecută. 

,,Organizaţiile patronale ale medicilor de familie din județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Bucureşti-Ilfov, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Iași, Mureș, Sibiu, Timiș, Vâlcea, Vrancea, prin prezentul comunicat din ziua 20 a lunii curente aducem în atenția caselor județene de asigurări de sănătate și CNAS că termenul contractual de plată integrală pentru serviciile de medicină primară efectuate în luna octombrie 2023 nu este respectat. Acest fapt reprezintă o încălcare unilaterală a contractului de furnizare de servicii medicale ce poate genera daune - interese. Apreciem că respectarea prevederilor contractuale trebuie să fie o obligație a tuturor părților semnatare ale unui contract și nu doar a furnizorilor de servicii medicale.” anunță Patronatul medicilor de familie Cluj.

Aceștia anunță că nu este prima dată când plățile întârzie și nu vor accepta mai puțin decât suma integrală. 

,,Plata parțială, în proporție de 60-70%, este inacceptabilă, această clauză nefiind cuprinsă în contractul asumat bilateral. Cu celeritate va trebui să oferiți explicații publice entităților juridice  pe care le reprezentăm și ale căror predicții fiscale le bulversați referitoare la nerespectarea repetată a caselor de sănătate a prevederilor contractuale. Menționăm că nu este un incident singular și vă reamintim că în precedentul apropiat ați avut o întârziere de plată de aproximativ 14 zile pe care nu v-ați asumat-o.

Spunem public că pacienții care nu pot beneficia de propriile lor asigurări de sănătate sunt strict sub incidența răspunderii dumneavoastră. Vă sugerăm să explicați asiguraților dumneavoastră care pot fi consecințele lipsei furnizării de servicii medicale în medicina primară.”, informează medicii de familie din Cluj. 

Aceștia anunță că, dacă problema nu se va rezolva în curând, vor începe să își reducă activitatea.

,,Cerem urgent CNAS si CJAS să acorde atenție acestei probleme și să găsească soluții imediate pentru a asigura plata corectă și la timp a serviciilor medicale efectuate de medicii de familie pentru a nu crea dificultăți financiare profesioniștilor din domeniu. Este crucial să se evite orice impact negativ asupra accesului pacienților la îngrijiri medicale primare de calitate.”, explică Patronatul medicilor de familie Cluj.

Comentarii Facebook